Linkovi

Pad podrške Putinu


Parlamentarni izbori u Rusiji održavaju se danas

Rusi danas glasaju širom devet vremenskih zona svoje zemlje, na parlamentarnim izborima koji su u senci optužbi za izborne prevare i uznemiravanje izbornih posmatrača. Izlazne ankete pokazuju da je partija Vladimira Putina Ujedinjena Rusija osvojila 48 odsto glasova, što je mnogo manje od 64 odsto koliko je imala na izborima pre četiri godine. Komunistička partija je druga sa 19 odsto.

Analitičari su prethodno naveli da većina, koju je Putinova stranka imala, posle sadašnjih izbora mogla znatno da se smanji, s obzirom da birači sve glasnije izražavaju nezadovoljstvo zbog jaza između bogatih i siromašnih koji se povećava i optužbi za državnu korupciju. Istovremeno, Putin optužuje neimenovane zapadne vlade da pokušavaju da miniraju današnje izbore, isto kao i predsedničke izbore u martu 2012, na kojima se očekuje njegova pobeda.

Vodeća ruska nezavisna organizacija za praćenje izbora, Golos, danas je javila Glasu Amerike da je ruska policija širom zemlje sprečila posmatrače da dođu na posmatračka mesta. Golos i popularna opoziciona radio stanica Eho Moskve, takođe javljaju da su njihove veb stranice napadnute i da im je onemogućen rad.

XS
SM
MD
LG