Linkovi

Putin proglasio pobedu na izborima


Vladimir Putin odneo pobedu na današnjim predsedničkim izborima u Rusiji
Vladimir Putin odneo pobedu na današnjim predsedničkim izborima u Rusiji

Ruski premijer Vladimir Putin proglasio je pobedu na današnjim predsedničkim izborima u Rusiji, što znači da će se imati rekordni, treći mandat na položaju predsednika.
Državni anketni institut je saopštio da je Putin osvojio 63,5 posto glasova, što je dovoljno da se izbegne drugi krug izbora.

U govoru hiljadama sledbenika okupljenim u centru Moskve, Putin je rekao da je pobeda odneta na otvorenim i pravednim izborima. On je dodao da je ovo glasanje test ruske „političke zrelosti i nezavisnosti.“

Putin, koji je bio na položaju predsednika od 2003. do 2008. godine, imao je četvoricu protiv-kandidata na današnjim izborima.

Lider komunističke partije Genadi Zjuganov je drugi sa 17, 25 osvojenih glasova, dok nacionalista Vladimir Žirinovski i milijarder Mihail Prohorov dele treće mesto sa oko 7 posto glasova. Bivši Putinov saveznik, Sergej Mironov, je na poslednjem mestu sa 3,7 posto osvojenih glasova.

Izbori su bili poremećeni optužbama o široko rasprostranjenim nepravilnostima. Nezavisna agencija za monitoring Golos saopštila je da je primila preko 2000 izveštaja o neregularnostima, uključujući takozvano „ringišpil glasanje“ što je praksa u kojoj autobus pun birača ide sa jednog biračkog mesta na drugo i svuda glasa.

Oko 200 hiljada dobrovoljaca koji prate izbore stacionirani su širom zemlje. Pored toga 600 hiljada korisnika interneta su registrovani da prate izbore veb kamerama instaliranim na većini od blizu 100 hiljada biračkih mesta.

Opozicioni lideri su proglasili izbore farsom.

XS
SM
MD
LG