Linkovi

Slabi izgledi za spasavanje ruske sonde


Priprema ruske svemirske letelice Fobos-Grunt za lansiranje sa kosmodroma Bajkonur, u Kazahstanu
Priprema ruske svemirske letelice Fobos-Grunt za lansiranje sa kosmodroma Bajkonur, u Kazahstanu

Jedan izvor u ruskoj svemirskoj industriji kaže da su male šanse za spasavanje ruske svemirske sonde upućene ka Marsu, koja se našla zatočena u niskoj orbiti oko zemlje.

Pomenuti izvor rekao je danas ruskoj novinskoj agenciji Interfaks da su nastojanja čitave noći da se ponovo uspostavi kontakt sa letelicom bila neuspešna. Izvor kaže da će nastojanja biti nastavljena uz pomoć zemaljskih uređaja američke agencije NASA i Evropske svemirske agencije ESA.

Letelica Fobos-Grunt otela se kontroli samo nekoliko minuta po lansiranju. Njen zadatak je bio da se spusti na marsovski mesec Fobos, kao i da postavi jedan kineski satelit u orbitu oko Marsa.

Ako inženjeri ne budu uspeli da reše problem, koji je nastao u kompjuteru letelice za kontrolu leta, sonda vredna 165 miliona dolara mogla bi kroz nekoliko nedelja da padne na zemlju.

Sonda Fobos-Grunt lansirana je u sredu sa rampe u Kazahstanu i posle deset minuta se odvojila od noseće rakete Zenit 2SB. Međutim, sonda nije uspela da aktivira svoje motore koji je trebalo da je usmere ka Marsu.

Ruski svemirski stručnjaci planirali su da se Fobos-Grunt početkom 2013. godine spusti na Fobos i da sledeće godine vrati na zemlju uzorke tla tog marsovskog meseca.

XS
SM
MD
LG