Linkovi

Preminula Jelena Boner


Jelena Boner preminula u Sjedinjenim Državama

Veteranka sovjetskih boraca za ljudska prava, Jelena Boner, udovica dobitnika Nobelove nagrade Andreja Saharova, preminula je u Sjedinjenim Državama u 89. godini života. Ona je preminula od srčanih problema juče u Bostonu, gde je proteklih godina živela sa sinom i ćerkom. Preživela je dva infarkta. Članovi porodice su saopštili da će biti kremirana i da će pepeo biti pokopan na groblju u Moskvi pored Saharova, koji je preminuo 1989.

Jelena Boner je bila neumorni kritičar kršenja ljudskih prava od strane sovjetskih vlasti. Saharova, disidentskog saborca, upoznala je 1970. i dve godine ksnije se udala za njega. Saharov je bio nuklearni fizičar koji je doprineo razvoju sovjetske atomske bombe, ali je kasnije pokrenuo kampanju protiv širenja nuklearnog oružja i dobio Nobelovu nagradu za mir 1975. Sovjetske vlasti su mu zabranile da primi nagradu, tako da je Jelena Boner otputovala u Oslo i primila priznanje u njegovo ime. Sovjetske vlasti su 1980, zbog kritikovanja sovjetske invazije na Avganistan, poslale Saharova u interno izgnanstvo u Gorki, danas poznat kao Njižni Novgorod, na zapadu zemlje.

Vlasti su kasnije, 1984, osudile i njegovu suprugu na interni egzil u Gorkom. Bračni par je živeo pod stalnim nadzorom, sve dok mu sovjetski lider Mihail Gorbačov, 1986, nije dozvolio povratak u Moskvu, u okviru Perestrojke. Posle smrti Saharova i raspada Sovjetskog Saveza 1991, Jelena Boner je bila članica ruske komisije za ljudska prava, u vreme prvog postsovjetskog predsednika Borisa Jeljcina.

Kasnije je napustila komisiju u znak protesta zbog Jeljcinove odluke da uputi trupe u Čečeniju, u borbu protiv separatista. Poslednje godine života, sve duže je provodila sa porodicom u Bostonu, gde je često kritikovala politiku ljudskih prava ruskog lidera Vladimira Putina. Prošle godine je bila jedna od potpisnika peticije kojom se od Putina tražilo da se povuče s vlasti. Rodila se 1923. u sovjetskom Turkmenistanu, gde su joj roditelji, majka Jevrejka i otac Jermenin, stradali pod sovjetskim liderom Josifom Visarionovičem Staljinom.

Njen otac, jedan od vodećih intelektualaca Komunističke partije, likvidiran je 1938, a majka joj je godine provela u logoru za prinudni rad. Posle srednje škole, Jelena Boner je služila kao sovjetska bolničarka u Drugom svetskom ratu.

XS
SM
MD
LG