Linkovi

Centralnoazijski lideri osudili terorizam


Predsednici Rusije, Pakistana, Avganistana i Tadžikistana su u zajedničkoj deklaraciji, usvojenoj prvog dana četvorodnevnog samita u ruskom letovalištu Sočiju, osudili terorizam i regionalnu trgovinu drogom kao pretnje miru i bezbednosti.

Zvaničnici ruske vlade saopštili su da su predsednici na samitu, čiji je domaćin ruski predsednik Dmitrij Medvedev, takođe razgovarali o ekonomskoj saradnji u oblastima poput energetike i saobraćaja, sa fokusom na projekte u Avganistanu.

Medvedev se prethodno sastao sa avganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem, kome je preneo da je Moskva spremna da podrži borbu protiv terorizma u Avganistanu. Takođe je zatražio preduzimanje koordinisane međunarodne akcije protiv trgovine drogom u toj zemlji.

Ruski predsednik je tokom samita, na kome se raspravlja o naporima za stabilizaciju nemirnog regiona, takođe razgovarao sa pakistanskim i tadžikistanskim predsednikom, Asifom ali Zardarijem i Emomalijem Rahmonovom.

Na samitu je održan i retki susret pakistanskog i avganistanskog predsednika, čija vlada u Kabulu često kritikuje moćnu pakistansku obaveštajnu agenciju da podržava Taliban. Pakistan odbacuje te tvrdnje.

XS
SM
MD
LG