Linkovi

Rusija uložila veto na rezoluciju kojom se osuđuje napad gasom u Siriji


Ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli, glasa za nacrt rezolucije kojom se osuđuje upotreba hemijskog oružjda u Siriji, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji u toj zemlji, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, 12. aprila 2017. (REUTERS/Stephanie Keith - RTX35B6A)

Rusija je u sredu uložila još jedan veto pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, kako bi zaštitila sirijskog diktatora Bašara al Asada od međunarodne osude zbog smtornosnog napada hemijskim oružje.

"Ovim vetom, Rusija je rekla 'ne' odgovornosti, Rusija je rekla 'ne' saradnjom sa nezavisnom istragom Ujedinjenih nacija i Rusija je rekla 'ne' rezoluciji koja bi pomogla promociji mira u Siriji", rekla je pred Savetom ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli. "Rusija je još jedanput izabrala stranu sa Asadom", rekla je ona, govoreći o sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Sa deset glasova 'za', dva protiv i tri uzdržana, Moskva je blokirala mere koje su predložili Velika Britanija, Francuska i Sjedinjene Države. Kina, u retkom nesaglasju sa Rusijom, uzdržala se od glasanja, dok su nestalne članice saveta glasale različito: Bolivija protiv, a Etiopija i Kazahstan kao i Kina, uzdržano.

Ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli, tokom rasprave u Savetu bezbednosti, 12. aprila 2017.
Ambasadorka SAD u UN, Niki Hejli, tokom rasprave u Savetu bezbednosti, 12. aprila 2017.

Nacrt rezolucije predviđao je osudu napada gasom i jačanje međunarodne istrage koja bi trebalo da utvrdi šta se tačno dogodilo. Ranije, sličan nacrt rezolucije nije prošao do glasanja prošlog četvrtka.

"Ukoliko je režim nevin, kao što Rusija tvrdi, informacije koje su zahtevane u ovoj rezoluciji trebalo bi da ga ga opravdaju", rekla je Hejli. "Sa neuspehom rezolucije, Rusija će nastaviti da bude izolovana".

Hejli je takođe rekla uputila upozorenje Asadovom režimu u Damasku: "Sjedinjene Države posmatraju vrlo pažljivo vaše poteze. Dani vaše arogancije i nepoštovanja humanosti su odbrojani", rekla je. "Predlažem da pogledate u ovo glasanje vrlo pažljivo i obratite pažnju na upozorenje".

ARHIVA - Predsednik SAD Donald Tramp daje izjavu o raketnom napadu na sirijsku bazu, u Mar-a-Lango letnjikovcu u Zapadnom Palm Biču, Florida, 6. april 2017.
ARHIVA - Predsednik SAD Donald Tramp daje izjavu o raketnom napadu na sirijsku bazu, u Mar-a-Lango letnjikovcu u Zapadnom Palm Biču, Florida, 6. april 2017.

Trampova administracija veruje da je Asadov režim izveo napad 4. aprila na grad Kan Šeikun, sa aerodroma Šajrat. Nakon što je video fotografije umiruće dece zbog hemijskog napada, predsednik Donald Tramp rekao je da je odlučio da je vojni odgovor neophodan. Sjedinjene Države izvele su raketni napad na aerodrom dva dana pošto je izveden hemijski napad.

Zamenik ruskog izaslanika Vladimir Safrankov odbacio je nacrt rezolucije koju je pripremio Zapad, rekavši da ona "imenuje krivca pre nezavisne i objektivne istrage".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG