Linkovi

Rusija: Terorizam verovatno nije uzrok rušenja aviona


Rusi su položili brojne bukete cveća u znak sećanja na žrtve avionske nesreće.
Rusi su položili brojne bukete cveća u znak sećanja na žrtve avionske nesreće.

Ruski zvaničnici saopštili su da terorizam nije jedan od mogućih razloga nesreće ruskog vojnog putničkog aviona, u kojoj je kako izgleda stradalo svih 92 putnika i članova posade. Rano jutros, ministar saobraćaja Maksim Sokolov izjavio je da je jučerašnju nesreću verovatno izazvala greška pilota ili tehnički kvar, a bez obzira što se terorizam ne smatra verovatnim uzrokom rušenja letelice, ruski specijalni istražni komitet otvorio je krivičnu istragu slučaja.

Avion se srušio u Crno more svega dva minuta pošto je uzleteo sa aerodroma u Sočiju u dobrim vremenskim uslovima. Po svemu sudeći, stradalo je svih 8 članova posade i 84 putnika, među kojima je bio veliki broj članova čuvenog ansambla "Aleksandrov", poznatijeg širom sveta kao Hor crvene armije. Ministarstvo odbrane saopštilo je da više od 3.000 ljudi, među kojima je više od 100 ronilaca, nastavljaju da tragaju za preživelima, uz podršku helikoptera, bespilotnih letelica i podmornica.

U televizijskom obraćanju naciji, predsednik Vladimir Putin proglasio je ponedeljak danom žalosti i poručio da će država učiniti sve da utvrdi zbog čega se srušio avion, koji je bio na putu ka vazdušnoj bazi Kmeimim, gde je hor trebalo da održi novogodišnji koncert za ruske vojnike. U avionu se nalazila i Jelisaveta Glinka, ruska lekarka, poznata po svom dobrotvornom radu, koji obuhvata i misije u ratnim zonama, kao što su Ukrajina i Sirija. Glinka je bila u pratnji pošiljke lekova za jednu bolnicu u Siriji. Sirijski predsednik Bašar al-Asad pridružio se brojnim stranim liderima koji su uputili saučešće predsedniku Putinu.

XS
SM
MD
LG