Linkovi

Putinov saveznik na čelu Dume


Poslanici stranke Jedinstvena Rusija čestitaju Sergeju Nariškinu, novoizabranom predsedniku ruske državne Dume u Moskvi 21. decembra 2011.

Ruska Državna duma, Donji dom ruskog parlamenta, za svog predsednika je izabrala Sergeja Nariškina, saveznika premijera Vladimira Putina, uprkos tvrdnjama opozicije da su protekli izbori bili namešteni.

Na današnjem prvom zasedanju, poslanici u Dumi su za predsednika izabrali bivšeg šefa osoblja Ruske vlade Nariškina. On je potom obećao da će Duma biti potpuno otvorena za parlamentarne rasprave. Nariškin je član Putinove vladajuće Jedinstvene Rusije, koja je osvojila 238 od 450 mesta u parlamentu.

Optužbe za prevare na izborima 4. decembra, podstakle su masovne proteste opozicije. Desetine hiljada ljudi su izašle na ulice Moskve i drugih gradova i tražile ponavljanje izbora, na najvećim demonstracijama u postsovjetskoj Rusiji.

U međuvremenu, istaknuti opozicioni bloger Aleksej Navalni je oslobođen iz zatvora u Moskvi, pošto je uhapšen kao jedan od predvodnika prvih protesta posle parlamentarnih izbora. Nove velike demonstracije se planiraju u subotu.


XS
SM
MD
LG