Linkovi

Venčali se Vilijam i Kejt


U skladu sa tradicijom, britanski princ Vilijam poljubio je svoju ženu, Kejt, vojvotkinju od Kembridža, na balkonu Bakingemske palate posle ceremonije venčanja.

Drugi u redu nasljednik britanskog prestola, princ Vilijam, i njegova vjerenica Kejt Midlton vjenčali su se danas na ceremoniji u Vestministerskoj opatiji, koja je opravdala sva očekivanja ljubitelja kraljevske porodice. Venčanje je u Londonu pratilo oko milion ljudi, dok je televizijski prenos gledalo dvije milijarde ljudi.

Bio je to dan kojeg će se svi dugo sjećati. Princ Vilijam došao je u crvenoj uniformi Irske garde. Ubrzo se pojavila i mlada, Ketrin-Kejt, u klasičnoj bijeloj čipkanoj vjenčanici.

U pratnji oca, polako je došla do oltara…gdje ju je čekao princ Vilijam. Kejt i Vilijam su zatim pred gotovo 2000 zvanica razmijenili bračne zavjete.

Nakon vjenčanja, uz zvonjavu svadbenih zvona, mladenci su napustili crkvu kao vojvoda i vojvotkinja od Kembriža. I to u kraljevskoj kočiji, uz klicanje hiljada obožavaoca koji su se okupili da ih pozdrave.

Bila je to raskošna ceremonija…koja nije razočarala ljubitelje kraljevske porodice. Mnogi su čekali danima kako bi vidjeli kraljevsku povorku. Drugi su je gledali na ogromnim ekranima postavljenim širom Londona.

Okupljeni su mahali britanskim zastavama, obučeni u kraljevsku odjeću, pijući šampanjac. Mnogi su kazali Glasu Amerike da su srećni što su u Londonu zbog, kako su ga pojedini nazvali, vjenčanja vijeka. Dejl Šarp je pratio vjenčanje na velikom ekranu na Trafalgar skveru.

“Naročito mi se svidjela Kejtina vjenčanica. Milim da je Vilijam bio veoma zgodan. Svidio mi se i izbor crkvenih pjesama".

Kada je riječ o princu Hariju, djevojske možda još imaju šansu. Njegov tek oženjeni brat je pak stigao u Bakingemsku palatu sa suprugom. Bračni par je zatim izašao na balkon da pozdravi građane...koji su okupili zbog trenutka kojeg su svi čekali: poljupca

Kraljevski par se, nakon okončanja javnih obaveza, pridružio prijateljima i porodici, dok je Britanija nastavila slavlje.

XS
SM
MD
LG