Linkovi

Da li Polanskog treba izručiti Americi?


Reditelj, dobitnik Oskara i brojnih filmskih nagrada, Roman Polanski, odneo je još jednu pobedu u neprekidnoj borbi sa američkim vlastima, koje već više od 30 godina pokušavaju da ga uhapse zbog navodnog silovanja 13-ogodišnje devojčice 1978. godine. Odluka Švajcarske vlade da Polanskog pošalje iza kamere, a ne iza rešetaka, očekivano je naišla na jednoglasnu, negativnu reakciju američkih vlasti. Američki Sekretarijat za pravosuđe je reagovao saopštenjem u kojem izražava „duboko razočaranje“ zbog odluke švajcarskih vlasti da odbiju američki zahtev za izručenje Polanskog. Za razliku od vlasti, medjutim, mišljenja običnih gradjana su pomešana.

Bolji kraj priče o svom osmomesečnom kućnom pritvoru ne bi mogao da smisli ni sam Polanski. Švajcarska vlada je u ponedeljak donela odluku da ne odobri izručenje poznatog reditelja vlastima Kalifornije gde je protiv njega pre 33 godine podneta optužnica za silovanje 13-ogodišnje devojčice. Švajcarske vlasti su za ovu odluku okrivile Sjedinjene Države, koje nisu dozvolile uvid u poverljiva dokumenta o svedočenju u vezi sa ovim slučajem. Portparol Stejt departmenta, Pi Džej Krouli je medjutim odlučno izjavio da su činjenice u vezi sa slučajem Polanskog veoma jasne.

"Odrasla osoba je drogirala i silovala trinaestogodišnju devojčicu. To nema nikakve veze sa formalnostima", izjavio je Krouli.

Novinari agencije Rojters su posle odluke švajcarskih vlasti prošetali njujorškim ulicama i zabeležili mešovita mišljenja u vezi sa slučajem Polanskog.

“Trebalo bi da mu se sudi u Sjedinjenim Državama. Mislim da je predugo uspevao da izbegne kaznu i da treba da ide u zatvor. Da je to uradio neko od nas, odmah bi završili u zatvoru”, smatra Njujorčanin, Deni Merou.

Njegov sugradjanin, Arti Fridman medjutim ima drugačije mišljenje:

"Šta god da je uradio u privatnom životu, to je njegova stvar i ne mislim da bi vlasti trebalo da ulaze ljudima u krevet. Znam da zvuči odvratno to što je bio sa maloletnom devojčicom, ali koliko sam ja informisan, to nije bilo silovanje pošto je ona na to pristala. Onog momenta kada neko pristane mislim da vlasti ne treba da brinu šta se dešava u spavaćoj sobi jer bi sutra mogli da vam nametnu koju seksualnu pozu smete da koristite. Drago mi je što nije izručen."

"Ne slažem se sa tim. Mnogi sada govore ‘ona je pristala na to’, medjutim ona je bila dete, bila je maloletna i on treba da ide u zatvor", kaže Oliver Piterson.

“Trebalo je da ga zatvore pre mnogo godina, sada je kasno”, izjavila je turista, Kerol Li.

Njegova žrtva, sada odrasla žena, u više navrata je zahtevala da se optužbe odbace, medjutim posle njegovog hapšenja u Švajcarskoj prošle godine, još jedna glumica je prijavila da ju je Polanski zlostavljao kada je bila tinejdžerka.

Roman Polanski sada može da se vrati u Francusku, koja po ustavu ne izručuje svoje državljane stranim vladama.

XS
SM
MD
LG