Linkovi

Samit planete Zemlje u Riju


Rio de Žaneiro
Rio de Žaneiro

Cilj skupa, poznatog i pod nazivom „Rio + 20“, jeste da obezbedi političku posvećenost održivom razvoju i energiji

Idućeg meseca (od 20. do 22. juna) u Rio de Žaneiru, na Samitu planete Zemlje 2012, u organizaciji Ujedinjenih nacija, treba da se okupi više od 130 svetskih lidera. Cilj skupa – poznatog i pod nazivom „Rio + 20“, u spomen na 20. godišnjicu originalnog Samita u Riju – jeste da obezbedi političku posvećenost održivom razvoju i energiji i da se pozabavi novim i budućim izazovima. Centar za globalni razvoj u Vašingtonu nedavno je organizovao skup o predstojećem samitu, na kojem su bili i neki od njegovih najistaknutijih učesnika, među kojima i generalni skretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun.

Ujedinjene nacije kažu da gotovo dve milijarde ljudi – otprilike trećina svetskog stanovništva – nema pristup energetskim izvorima. Zbog toga je glavni cilj predstojećeg samita „Energija za sve“ do 2030 – pretežno iz obnovljivih i održivih izvora. U svom govoru u Centru za globalni razvoj u Vašingtonu – neprofitnoj istraživačkoj organizaciji – generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, istakao je da je energija najbolje oružje u borbi protiv siromaštva. Ipak, on je podsetio su planetarni izvori ograničeni.

„Koristimo 1,3 puta više nego što imamo. Ako biste potrošili 1,3 puta više od plate, šta bi se dogodilo sa celom ekonomijom? Šta bi se dogodilo sa kompanijama? Svi bi bankrotirali.“

Ban je rekao da obnovljiva energija ima ključni značaj, ali da u ovom trenutku na nju otpada svega 16 odsto svetske energije. To mora da se promeni, rekao je generalni sekretar, pre svega i zbog toga što sagorevanje fosilnih goriva ima direktan uticaj na klimatske promene.

„Bez odgovarajućih odgovora na klimatske promene, veoma brzo, možda već do 2020, približićemo se gotovo samoj prelomnoj tački naše planete Zemlje; ovo je usporavanje opasnosti koja se bliži našem svetu, našoj budućnosti.“

Još jedna tema je sadašnja neravnoteža u potrošnji energije. Dok razvijene zemlje troše velike količine energije, mnoge nerazvijene zemlje u Africi i Aziji imaju u celini malo energetskih izvora. Vidžej Ajer je direktor Svetske banke za energiju.

Ako u Sjedinjenim Državama svaka osoba potroši 10 kilovat sati, 10 enrgetskih jedinica manje svakog meseca, što nije mnogo, moglo bi da se uštedi četiri hiljade megavata, koliko danas iznosi ukupna potražnja Kenije, Ugande, Tanzanije i Ruande.“

Ali da bi se dostigli energetski ciljevi za sve, kaže Ajer, svet bi trebalo da poveća današnje godišnje investicije od devet milijardi dolara na 45 milijardi, što je veoma težak zadatak.Generalni sekretar Ban je rekao da će politička volja svetskih lidera biti odlučujuća za ostvarenje ciljeva samita Rio + 20, posebno predsednika Baraka Obame.

„Uloga predsednika Obame će ponovo biti suštinska, jer računamo na Sjedinjene Države kao na najveću ekonomiju na svetu, najmoćniju i vodeću zemlju.“

Još se ne zna da li će predsednik Obama prisustvovati samitu. Ban je rekao da se lično nada da će američki predsednik doći – odmah posle samita Grupe 20 u Meksiku.
XS
SM
MD
LG