Linkovi

Gužve zbog božićnih popusta


Kupci u jednoj radnji u Kaliforniji
Kupci u jednoj radnji u Kaliforniji

Veliki broj maloprodajnih lanaca u Sjedinjenim Državama danas je otvoren ranije, u iščekivanju velikog broja kupaca koji žele da iskoriste božićnje popuste. Praznična aktivnost, kako ističu eksperti, postaje sve važnija za ukupni profit prodavnica.

Dan nakon Božića za mnoge znači povratak u tržne centre. Očekuje se da će biti iskorišćeni milioni poklon kartica, dok se prodavci pripremaju i za duge redove ispred šaltera za povraćaj robe.

„Veliki broj ljudi će mijenjati stvari. Mislim da je to čak komplikovanije od kupovine“, kaže Mario Karodgis iz robne kuće "Mejsiz"

Tradicionalno, na nedelju posle Božića otpada 10 odsto praznične kupovine. Ova godina ne bi trebalo da bude izuzetak. Kupce čekaju veliki popusti na zimsku robu, kućne potrepštine i praznične ukrase. Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca, „Target“, najavio da će veliki broj proizvoda biti upola jeftiniji.

„Ovo je uvijek odlično vrijeme za kupce da izađu i nađu proizvode po bagatelnoj cijeni“, smatra Majk Gati iz Nacionalnog udruženja za maloprodaju.

Ova praznična sezona je bolja od očekivane, sa predviđenim profitom od 469 milijardi dolara. Ukupna prodaja za ovu godinu, kako procjenjuju eksperti, porašće za za četiri odsto.

Prema našim procjenama, prodaja na internetu porašće za najmanje 15 odsto ove godine i vidimo da se te brojke ostvaruju“, ističe ekonomista Dejna Telzli.

Dobrim vijestima nadaju se i trgovci u Britaniji, posebno u londonskoj mondenskoj četvri Vest End, gdje očekuju da će drugi dan Božića donijeti više od 70 miliona dolara. Strahovanja u pogledu recesije, po svemu sudeći, ovdje ne postoje, barem ne u robnoj kući „Selfridžis“.

Svjedoci smo velike potrošnje. Dolazi mnogo turista iz inostranstva. Dok govorimo o recesiji u Britaniji, danas je ovdje došao veliki broj kineskih mušterija koje možda ne osjećaju ekonomske poteškoće kao Britanci“, navodi Sju Vest.

Slične scene mogle su se vidjeti i na drugom kraju svijeta, u Australiji. Radnje u toj zemlji takođe su ranije otvorene, kako bi nadoknadile mali promet uoči Božića.

XS
SM
MD
LG