Linkovi

Izvlačenje čileanskih rudara za koji dan


Policajci na konjima patroliraju oko rudnika u Čileu u kojem su zarobljena 33 rudara

Radnici u Čileu završili su bušenje tunela za spasavanje 33 rudara koji su više od dva meseca zarobljeni na dubini od 700 metara, tako da su zavničnici saopštili da bi izvlačenje rudara na površinu moglo da počne u narednih nekoliko dana.

Bušilica je stigla do mesta na kome se rudari nalaze stvarajući tunel širok taman toliko da u njega stane specijalno napravljena spasilačka kapsula.

U trenutku kada je bušilica konačno stigla do rudara oglasila se sirena u rudniku, a radnici i članovi porodica zarobljenih rudara počeli su da slave. Ministar rudarstva Čilea Lorens Golborn ocenio je da je ovaj trenutak važan korak u procesu spasavanja, ali je upozorio da predstoji još mnogo posla. Pozvao je na smirivanje strasti, podsećajući da i rudari i njihove porodice jasno znaju šta predstoji i koliko će vremena proći pre nego što svi ponovo budu na površini.

Golborn je rekao da bi izvlačenje rudara moglo da počne već u utorak, ali zvaničnici još razmatraju da li da metalom ojačaju tunel, što bi moglo da odloži izvlačenje rudara za koji dan.

XS
SM
MD
LG