Linkovi

Republikanski lider neće da brani Trampa, Klinton povećala prednost


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp suočio se danas sa novim problemima, nakon što je najviši zvaničnik Republikanske stranke, predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan, gotovo priznao da će demokratski kandidat Hilari Klinton da pobedi na izborima, dok nove ankete pokazuju njenu ubedljivu prednost.

Pol Rajan saopštio je danas svojim republikanskim kolegama da više neće da brani Trampa i da učestvuje u kampanji sa njim, posle mnogobrojnih osuda vulgarnih izjava o ženama koje je republikanski kandidat izneo u nedavno objavljenom video snimku.

Rajan nije zvanično povukao podršku Trampu, ali je poručio kongresmenima da "urade što misle da je najbolje za njih."

Rajan je najavio da će poslednje nedelje uoči izbora 8. novembra biti usredsređen na očuvanje republikanske većine u Predstavničkom domu, da bi pokušao da osigura da kandidat demokrata Hilari Klinton ne dobije "blanko" podršku iz Kongresa za vreme svog mandata.

Tramp je oštro kritikovao Rajana, navodeći na Tviteru da bi trebalo da više vremena posveti budžetu, radnim mestima i ilegalnoj imigraciji, nego da gubi vreme na borbu protiv republikanskog kandidata. ​

Mesec dana pred izbore, Trampa je odbacio veliki broj njegovih republikanaca.

Uz svo dužno poštovanje apelujem na vas da se povučete. Povucite se”, naglasio je republikanski senator Majk Li.

Od bivše državne sekretarke Kondolize Rajs do senatora Džona Mekejna, neka od najvećih imena Republikanske stranke se sada otvoreno protiv Trampa zbog objavljivanja u javnosti snimka iz 2005. u kojem biznismen iznosi uvredljive komentare o ženama.

“Ako bi bilo ko govorio o mojoj ženi ili ćerki ili bilo kojoj od mojih pet sestara na način na koji Tramp govori o ženama ja bih tu osobu otpustio”, rekao je senator Li.

Tramp se izvinio, ali sve veći broj republikanca želi sada novog predsedničkog kandidata.

“Možemo da razgovaramo o drugim kandidatima, ljudima poput sekretara za odbranu Roberta Gejtsa, Kondolize Rajs, guvernera Džona Kejsika, kojeg sam snažno podržavao za predsednika”, naveo je kongresmen Dent.

Predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta Rens Pribus je otkazao gostovanje u jučerašnjim TV programima. Medjutim, Trampovi nepokolebljivi sledbenici insistiraju da će njihov kandidat nastaviti trku.

“On neće odustati od trke. Ima više glasova nego bilo koji republikanski kandidat u istoriji stranke. Tramp ima žustre sledbenike koji veruju u njega”, istakao je bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani.

Podeljena i demoralizovana Republikanska stranka bi mogla da bude suočena sa dodatnim izazovima u odbrani svoje većine u Kongresu. Demokrate su u tome osetile priliku.

“Naša Demokratska stranka ima izvanrednu priliku.Verujem da takodje imamo priliku da steknemo većinu u Predstavničkom domu", smatra predsednica Demokratske stranke Dona Brazil.

Prema istraživanju javnog mnjenja, koje su tokom vikenda sproveli NBC i Vol strit žurnal, Klinton ima prednost od 11 odsto, 46 naprema 35 procenata, u izbornoj trci koja obuhvata i libertarijanca Gerija Džonsona i aktivistu Džil Stajn.

Prema anketi Rasmussen Reports, koja je delimično sprovedena posle objavljivanja video snimka iz 2005. godine, Klinton vodi sa 45 naprema 38 odsto. Prethodna istraživanja te organizacije pokazivala su gotovo izjednačenu trku.

XS
SM
MD
LG