Linkovi

Republikanci se nadaju boljem nastupu Trampa na drugoj debati


Republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton sastaće se na drugoj debati 9. oktobra u Sent Luisu u Mizuriju
Republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton sastaće se na drugoj debati 9. oktobra u Sent Luisu u Mizuriju

Posle potpredsedničke debate u utorak, fokus je usmeren na drugu debatu izmedju predsedničkih kandidata, demokrate Hilari Klinton i republikanca Donalda Trampa, koja će biti održana u nedelju u Sent Luisu u državi Misuri. Tramp ima posebno veliki ulog u svom nastupu na predstojećoj debati.

Neki eksperti i rane ankete daju neznatnu prednost republikancu Majku Pensu nad demokratom Timom Kejnom u jedinoj potpredsedničkoj debati. Medjutim, Kejn je efikasno držao Donalda Trampa u fokusu tokom 90 minutne debate:

“Ne možete imati nekoga na vrhu koji nipodaštava svaku grupu o kojoj priča i ne mogu da verujem da će guverner Pens braniti kampanju rukovodjenu uvredama koju vodi Donald Tramp.”

Pens je često jednostavno ignorisao napade na Trampa i skretao fokus na Hilari Klinton.

“Situacija koju danas pratimo od sata do sata u Siriji je rezultat neuspele i slabe spoljne politike čijem formiranju i vodjenju u ovoj administraciji je Hilari Klinton doprinela.”

Malo je verovatno da će potpredsednička debata izmeniti gledišta, kaže analitičar Američkog univerziteta Ostin Hart.

“Mislim da se demokratama dopada pomalo agresivan stav i žustrina prema Donaldu Trampu i isto tako mislim da se republikancima svidja neka vrsta mirne postojanosti guvernera Pensa.”

S obzirom da je u fokusu druga predsednička debata u nedelju, Tramp već nagovešava agresivan pristup ismevajući nedavni zdravstveni problem Hilari Klinton sa upalom pluća:

“Ona će se boriti protiv svih ovih različitih stvari, a ne može da predje ni 4 i po metra do njenih kola. Ma, molim vas.”

Popularnost Hilari Klinton je porasala posle prve debate i ona će verovatno naglasiti jedinstvo u narednom suočavanju sa Trampom.

“Ja smatram da je Amerika već velika i da ćemo, ako saradjujemo postati čak i veći u godinama koje predstoje. “

Naredna debata pruža Trampu priliku da promeni dinamiku trke, kaže Metju Dalek sa Univerziteta Džordžtaun.

“Ako može da poboljša neke od svojih odgovora i pokaže veće znanje i ne bude pravio grimase razrogačenih očiju kao što je bio slučaj u prvoj debate, stvari bi mogle da budu drugačije.”

Medjutim, Tramp takodje mora da bude disciplinovan u debati i da izbegava napade na kritičare na Tviteru, kaže konzervativni komentator Fred Barnz.

“Što više priča o tome to manje sebi pomaže. Jer to znači udaljavanje od poruke.”

Sledeća predsednička debata imaće format skupa na kome će kandidati odgovarati na pitanja moderatora i birača koji su pozvani da prisustvuju.

XS
SM
MD
LG