Linkovi

Oštra debata uoči prvih izbora


Republikanski predsednički pretendenti

Dve nedelje uoči početka stranačkih izbora u Ajovi, republikanski predsednički pretendenti učestovali su u debati u saveznoj državi Južnoj Karolini

Republikanski kandidati su pre svega kritikovali predsednika Baraka Obamu.

Senator iz Teksasa Ted Kruz je u uvodnoj izjavi oštro osudio način na koji je predsednik rešio incident početkom nedelje, kada su iranske vlasti na kratko privele 10 američkih mornara koji su zalutali u iranske teritorijalne vode u Persijskom zalivu.

“Ako budem izabran za predsednika, ni jedan vojnik neće biti na kolenima”, rekao je Kruz, aludirajući na video snimak američkih mornara u iranskom pritvoru. Takođe je poručio da će Iran “osetiti svu snagu i bes Sjedinjenih Država”, ako bude izabran.

Guverner Nju Džerzija takođe se usredsredio na Obamu, uz obećanje da će ga “izbaciti iz Bele kuće”. Takođe ga je zvao “dečakom “ i “bezobraznim detetom” i kritikovao Obamin, uglavnom optimističan, govor o stanju nacije.

Republikanski kandidati kritikovali su i favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke, Hilari Klinton. Bivši guverner Floride Džeb Buš pomenuo je skandal u vezi sa odlukom bivše državne sekretarke da koristi privatni i-mejl server dok je obavljala tu funkciju, navodeći da bi to moglo da ometa njen posao, ukoliko bude izabrana za predsednika.

Poslovni magnat Donald Tramp, koji i dalje vodi među republikanskim kandidatima, branio je svoje kontroverzne predloge o pograničnoj bezbednosti kojim se, prema ocenama mnogih, diskriminišu Meksikanci i muslimani.

“Ne možemo da dozvolimo svim tim ljudima da uđu u našu zemlji i naruše naše granice”, poručio je Tramp. Takođe je ponovo pokrenuo pitanje da li senator Kruz, prema Ustavu, može da bude predsednik s obzirom na to da je rođen u Kanadi.

Konzervativni senator je međutim optužio Trampa za politički oportunizam. "Ustav se nije promenio od septembra, ali istraživanja javnog mnjenja jesu”, naglasio je Kruz. Prema pojedinim anketama, Ted Kruz vodi u Ajovi, gde se 1. februara održavaju prvi stranački izbori.

XS
SM
MD
LG