Linkovi

Godišnjica nastanka Republike Srpske


Svečanost povodom dvadesete godišnjice nastanka Republike Srpske

Nizom svečanosti u Banjaluci je danas obilježena dvadeseta godišnjica nastanka Republike Srpske. Pored brojnih domaćih zvaničnika svečanoj akademiji i prijemu upriličenom tim povodom prisustvovala je i najviša delegacija Srbije predvođena predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Devetog januara 1992.godine, plebiscitarnom voljom srpskog naroda, na miran način, odlukama demokratski izabranih narodnih poslanika, stvorena je Republika Srpska kao istorijska potreba i izraz legitimne volje srpskog naroda a ne kao rezultat ratnih sukoba jer je u to vrijeme u Bosni i Hercegovini bio mir, poručio je ovo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanoj akademiji u Banjaluci upriličenoj povodom 9. januara Dana i krsne slave Republike Srpske.

"Republika Srpska je neprocenjiva vrednost za sve njene stanovnike, jer su u nju
ugradjeni životi boraca i civila, najčešće nemoćnih, koji su stradali od zločinaca, kao što su i drugi stradali od zločinaca iz srpskog naroda"
, kazao je Dodik i naglasio da će nastaviti da se bori za očuvanje statusa, kako je rekao, samostalne Republike Srpske u dejtonskoj Bosni i Hercegovini što je legalno i legitimno. Godišnjicu nastanka Republike Srpske je pozdravio i predsjednik Srbije Boris Tadić precizirajući da ta saradnja treba da povezuje ne samo srpski narod nego sve narode i ljude dobre volje.

"Srbija je uvek tu kada treba iskazati solidarnost sa narodom RS, da pritekne u pomoć i da zajedničkim naporima i dogovorima rešavamo probleme regiona i naših integracija u EU", rekao je Tadić.

Povodom Devetog januara, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je odlikovao predsjednika Borisa Tadića kao i nekoliko bivših predsjednika ovog entiteta i vladika srpske pravoslavne crkve Ordenom na lenti, a istovremeno ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko je uručio Dodiku Orden Družbe kojim ga je odlukovao predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev. U Banjaluci je boravio i patrijarh srpski Irinej koji je povodom pravoslavnog Božića i krsne slave Republike Srpske Svetog Stefana služio svečanu liturgiju u obnovljenom hramu Hrista spasitelja.

XS
SM
MD
LG