Linkovi

Republikanci nastavljaju kampanju


Republikanski pretendent na predsedničku nominaciju stranke, Mit Romni slavi pobedu u Nju Hempširu, 10. januar 2012.

Iako je Mit Romni postigao ubedljivu pobedu u Nju Hempširu, broj republikanskih kandidata koji se bore za nominaciju svoje stranke na predsedničkim izborima 2012. nije promenjen – i dalje ih je šest. I svi oni s nadom očekuju sledeću etapu izborne trke – Južnu Karolinu.

Mit Romni je osvojio gotovo 40 odsto glasova u Nju Hempširu, što ga je jasno izbacilo na čelo trke. U svom pobedničkom govoru, Romni se osvrnuo na Južnu Karolinu i čoveka koji bi naposletku mogao da bude njegov glavni suparnik, predsednika Baraka Obamu.

"Večeras pozivamo sve dobre ljude u Južnoj Karolini da se pridruže građanima Nju Hempšira i učine 2012. godinom u kojoj je Baraku Obami isteklo vreme", rekao je Mit Romni.

Kongresmen Ron Pol, koji je bio drugi u Nju Hepmširu, nije pokoleban, isto kao ni bivši guverner Jute i ambasador u Kini, Džon Hantsman.

"Rekao bih, dame i gospodo, da je treće mesto sasvim dobro za nastavak trke", optimističan je Džon Hantsman.

Rik Santorum, koji je izgubio od Romnija sa razlikom od svega osam glasova u Ajovi, predstavio se kao pravi kandidat republikanske baze.

"Dame i gospodo, mi imamo šansu u ovoj trci. Imamo šansu da budemo istinski konzervativci", istakao je Santorum.

Ali politički analitičari kažu da bi primarni izbori u Južnoj Karolini, 21. januara, za Romnijeve republikanske suparnike mogli da budu odlučujući da li će ikada biti u stanju da pruže ozbiljan izazov.

"U meri u kojoj su pojedinci kao što su Rik Santorum i Džon Hantsmen, usredsređivali svu pažnju na zaista početne države kao što su Ajova i Nju Hempšir, to su bili vreme, i novac i energija koje nisu ulagali u Južnu Karolinu. Prema tome, svi sem Romnija, sada će morati to da nadoknađuju", smatra Kris Galdijeri sa koledža Svetog Anselma.

Čak i pre glasanja u Nju Hempširu, kandidati su dolazili da se sretnu sa biračima u Južnoj Karolini da bi tu popločali put prema pobedi. Mit Romni je dobio podršku republikanskog predsedničkog kandidata iz 2008. Džona Mekejna, koji je te godine pobedio na primarnim izborima u Južnoj Karolini. On je takođe dobio podršku guvernerke te države, Niki Hejli.

Analitičari kažu da bi Romni, ako konzervativni birači koji su protiv njega ne počnu da se okupljaju oko jednog pretendenta, vrlo lako mogao da se pojavi kao kandidat koji će se na opštim izborima suprotstaviti predsedniku Baraku Obami.

XS
SM
MD
LG