Linkovi

Oštra republikanska debata u Nevadi


Republikanski predsednički pretendenti, bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni i guverner Teksasa, Rik Peri na sinoćnjoj debati u Las Vegasu.

Republikanski predsednički pretendent, Herman Kejn, bio je meta kritika tokom sinoćnje republikanske debate u Las Vegasu, u Nevadi, na temu plana poreskih reformi.

Kejn, inače bivši izvršni direktor jedne kompanije za proizvodnju i prodaju pica, koji nikada nije bio na političkom položaju, privukao je pažnju svojim planom zvanim 9-9-9, koji predlaže kao zamenu za sadašnji sistem federalnog poreza kao i uvođenje devetpostotne poreske stope za korporacije, lične rihode i kupovinu robe u prodavnicama. Mnogi od njegovih protivnika sinoć su kritikovali taj plan, rekavši da bi on povećao poreski teret za Amerikance koji slabije zaradjuju.

Razlog što je moj – naš– plan tako mnogo napadan je to što lobisti, poreski revizori i političari ne žele da se odreknu tekućeg sistema i uvedu nešto tako jednostavno i pravedno. Oni žele da nastave da manipulišu američkim narodom uz pomoć haosa od deset miliona reči. Odbacimo taj haos i uvedimo naš plan koji će osloboditi američke radnike i američke biznise“, rekao je Kejn.

Bivši guverner savezne države Masačusets, Mit Romni, suočen sa pitanjima vezanim za njegovu mormonsku veru, branio je svoje verske stavove, rekavši da bi Amerikanci trebalo da izaberu predsednika na osnovu njegovih političkih gledišta, a ne verskih uverenja.

Anketa TV mreže CNN sprovedena pred samu debatu pokazala je da Romni neznatno vodi u republikanskoj trci za predsedničkog kandidata sa 26 odsto podrške, dok je Kejn odmah iza njega sa 25 odsto.

XS
SM
MD
LG