Linkovi

Sastanak Đukanović - Dačić


Premijer Srbije Ivica Dačić u razgovoru sa svojim crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem
Premijer Srbije Ivica Dačić u razgovoru sa svojim crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem

Premijeri Crne Gore i Srbije ocenili su da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i da idu uzlaznom putanjom

Konstatujući da Crna Gora i Srbija dijele zajedničke evropske ciljeve, Đukanović i Dačić su naročito apostrofirali značaj tiješnje ekonomske saradnje u cilju podizanja kvaliteta života građana obje države.

Na sastanku u Bečićima je dogovorena zvanična posjeta Dačića Crnoj Gori na jesen. Po okončanju susreta sa Đukanovićem, srpski premijer je rekao:

"Mislim da su odnosi Srbije i Crne Gore u uzlaznoj liniji. Upravo sam razgovarao sa premijerom Đukanovićem. Dogovorili smo se da posetim Crnu Goru u septembru. Takođe, razgovarali smo o bilateralnim odnosima, o zajedničkim projektima, o našim iskustvima vezano za evropske integracije, o međusobnoj podršci da što pre postanemo članovi EU. Razgovarali smo i o ideji da se godišnje održavaju sednice dve Vlade-jednom u Srbiji, jednom u Crnoj Gori", rekao je Dačić.

U sapštenju Vlade Crne Gore navodi se da su sagovornici razmijenili mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu, uz konstataciju da je budućnost zemalja regiona u Evropskoj uniji.

"Želimo da jačamo naše zajedništvo, naše prijateljstvo i da radimo u interesu naših građana. To znači da ono oko čega možda nismo saglasni ne bude prioritet u našim odnosima, nego da tražimo tačke na osnovu kojih možemo svi zajedno da idemo napred.
Potvrđujem činjenicu da su odnosi Srbije i Crne Gore relaksirani od nekih problema koji su bili u prethodnom periodu i da možemo očekivati da će ti odnosi biti sve čvršći u budućnosti", kaže se u tom saopštenju.

Đukanović i Dačić su prisustvovali samitu 100 biznis lidera regiona. Prethodno, Đukanović se sastao i sa Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća Ministara BiH.

Drugog dana Samita, dominirale su teme korišćenja iskustava i potencijala regiona za kreiranje održivih projekata za zajednički nastup na trećim tržištima, ali i za saradnju u regionu koja bi doprinijela konkurentnijim proizvodima i uslugama i rješavanju problema nezaposlenosti.

Samitu je prisustvovalo oko 100 najuticajnijih biznis lidera regiona i njihovih gostiju, a zemlje učesnice su Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora i Makedonija.
XS
SM
MD
LG