Linkovi

Sto godina od rođenja Ronalda Regana


Ronald i Nensi Regan tokom parade posle inauguracije pokojnog Regana za 40. predsednika SAD
Ronald i Nensi Regan tokom parade posle inauguracije pokojnog Regana za 40. predsednika SAD

Sjedinjene Države spremaju se da proslave 100 godina od rođenja pokojnog predsednika Ronalda Regana, koji je tokom 1980-ih služio dva mandata, i koga mnogi smatraju jednim od omiljenih američkih predsednika.

Predsednik Regan, koji je preminuo 2004, u 94. godini života, napunio bi 100 godina sutra. Širom Sjedinjenih Država organizuju se manifastacije u čast republikanca, koji je sa najvišeg položaja u zemlji predvodio takozvanu konzervativnu revoluciju i koga su smatrali "velikim komunikatorom".

Juče je na skupu u njegovu čast u Santa Barabari u Kaliforniji govor održala konzervativna političarka Sara Pejlin, navodeći da je današnja Amerika u raskoraku sa vrednostima predsednika Regana i da se nalazi na "putu uništenja". Bivši američki potpredsednik Dik Čejni, takođe republikanac, zatvoriće dvodnevni skup današnjim govorom.

Sutra će, udovica predsednika Regana - Nensi Regan - položiti venac na njegov grob u Simi Veliju i Kaliforniji, dok će to mesto nadletati borbeni avioni američkog ratnog vazduhoplovstva, inače stacionirani na nosaču aviona, koji nosi ime 40. američkog predsednika.

XS
SM
MD
LG