Linkovi

Ratovi zvezda i igračke: Mašta i profit


Za novi film Ratovi zvijezda, rekordna prodaja karata samo je početak ogromne zarade – s obzirom na to da prodavnice nude igračke, a zabavni parkovi vožnje, povezane sa najnovijim ostvaranjem.

Inspirisana filmom “Ratovi zvijezda: Buđenje sile”, nova generacija mladih džedaja priprema se za bitku.

Potrebno je manje mašte za borbu protiv zla u Diznijevom tematskom zabavnom parku i lakše je vjerovati da je sila sa vama u dnevnoj sobi – ukoliko imate pravi kostim i svjetleći mač. Prodavnice, poput Barstons čajld plej u Vašingtonu, su fabrike mašte. Stiven Arons je vlasnik.

“Prodaćemo tone stvari povezanih sa Ratovima zvijezda. Stvarno sam uživao u filmu. Mislim da će mu se ljudi vraćati mjesecima i godinama.”

Jedna od najvećih prodavnica igračaka u Americi, Toys R Us, navodi da je roba povezana sa Ratovima zvijezda bila popularna i prije prikazivanja filma, dok su među najpopularnijima akcione figure i Lego kocke. Internet gigant “Amazon” ističe da postoji veliko interesovanje za te proizvode, kao i za prethodne filmove iz serijala čija je prodaja porasla za nekoliko stotina procenata.

Kompanija Dizni je prije tri godine kupila franšizu Lukasfilm i sada je vlasnik prava na proizvode povezene sa Ratovima zvijezda koji bi, prema procjenama eksperata, mogli da donesu profit od pola milijarde dolara. Dejvid Vajcner je bio šef marketinga za taj brend, kada je 1977. godine prikazan prvi film.

"Film je nakon prikazivanja postao fenomen i odjednom, svaka kompanija koja je željela da ima proizvode sa licencom “Ratova zvijeda” zakucala je na naša vrata.”

Svjetleći mačevi i druge igračke prodaju se dobro zato što ljude podsjećaju na film u kojem su uživali i na prijatelje s kojima su podijelili to iskustvo, kaže profesor marketinga na Univerzitetu St. Džozef u Filadelfiji, Dženi Burkhalter, koja je za Glas Amerike govorila putem Skajpa.

"Ukoliko se vežemo za taj lik, onda na neki način ponovo proživljavamo to iskustvo ili užitak koji smo imali. Nešto od toga ima veze sa pričom, a nešto sa društvenim aspektom uživanja u priči sa drugim ljudima.”

U međuvremenu, mladi džedaji prolaze kroz tešku obuku zato što, barem u mašti, moraju da budu spremni da se bore protiv neprijatelja koji su snažni, vješti, zastrašujući i stvarno, stvarno ružni.

XS
SM
MD
LG