Linkovi

Agencije: Lideri EU da učine više


Logo agencije za kreditni rejting "Mudis"
Logo agencije za kreditni rejting "Mudis"

Dve agencije za medjunarodni kreditni rejting saopštile su da je bilo potrebno da evropski lideri na samitu protekle nedelje učine više u nastojanju da reše dužničku krizu zemalja evrozone.

Zemlje evrozone i većina drugih zemalja EU prihvatile su u petak plan koji predvidja veću centralnu kontrolu nad budžetima članica. To je bio pokušaj da se spreči prezaduženost koja je izazvala krizu u Evropi i zabrinutost u svetu. Velika Britanija se, medutim, usprotivila tom planu o odbacila ga.

Agencija "Fič" ocenila je da usvojeni plan predstavlja postepeni pristup rešavanju finansijskih problema mada je potrebno sveobuhvatno rešenje. Rivalska agencija "Mudis" saopštila je da "odsustvo odllučne politike" znači da će nastaviti da razmatra kreditne rejtinge članica EU. Agencija je takodje navela da su "zemlje evrozone i šire EU i dalje podložne budućim šokovima."

Članice EU Italija i Grčka pokšavaju da ublaže svoje dugove smanjivanjem svojih izdataka. Smanjenja penzija u Italiji dovela su u ponedeljak do protesta i štrajkova širom zemlje.

U Grčkoj, vladini zvaničnici sastali su se u ponedeljak sa medjunarodnim ekspertima u vezi sa drugim paketom pomoći. Takodje su vodili razgovore sa kreditorima iz privatnog sektora koji su vlasnici grčkih državnih obveznica i koji bi mogli da izgube do 50 odsto svojih investicija.

XS
SM
MD
LG