Linkovi

Izrečena presuda Rasemi Handanović


Fotografija Raseme Handanović kada je 2011. uhapšena u Oregonu u SAD pod optužbom da je bivša pripadnica Specijalne jedinice pri vojsci BiH, koja je izvršila ratne zločine 1993. godine (arhiva)

Sud za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, danas je prvi put izrekao presudu za zločine počinjene tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije - ženi.

Optužena, 39-ogodišnja Rasema Handanović, priznala je krivicu za ratne zločine počinjenje nad žrtvama hrvatske nacionalnosti u selu Trusina na jugu BiH, u aprilu 1993. godine tokom napada na to selo.

Bivša pripadnica Specijalnog odreda za posebne namene pod nazivom "Zulfikar" pri armiji BiH, osuđena je na pet i po godina zatvora. Handanović je sa tužilaštvom BiH postigla dogovor da će da svedoči protiv šestoro drugih pripadnika Specijalne jedinice koja je izvela napad u mestu Trusina kod Konjica 16. aprila 1993. godine.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je tužilac upoznao predstavnike porodica žrtava iz Trusine sa namerom sklapanja sporazuma o priznanju krivice radi otkrivanja potpune istine o ratnom zločinu u tom mestu.

XS
SM
MD
LG