Linkovi

Očekivana ostavka šefa kabineta Bele kuće


Ram Emanuel, bivši šef kabineta predsednika Obame poznat je po brojnim agresivnim ispadima, ali i političkim uspesima
Ram Emanuel, bivši šef kabineta predsednika Obame poznat je po brojnim agresivnim ispadima, ali i političkim uspesima

Američki predsednik Barak Obama danas je ispratio jednog od svojih najbližih saradnika, šefa kabineta Rama Emanuela, poznatog po svom temperamentu i često agresivnim ispadima u Beloj kući. I predsednik Obama i Emanuel dali su emotivne izjave novinarima, u isto vreme žaleći što više neće saradjivati, ali i sa optimizmom zbog mogućeg novog angažmana bivšeg kongresmena, koji želi da se kandiduje za gradonačelnika svog rodnog Čikaga.

Pred prepunom salom kolega u istočnom krilu Bele kuće, predsednik Obama je posle nekoliko dana spekulacija, danas zvanično objavio da je njegov saradnik, šef kabineta u Beloj kući, Ram Emanuel podneo ostavku kako bi se kandidovao za gradonačelnika Čikaga.

"Ovo je i gorak i sladak dan u Beloj kući. S jedne strane svi smo uzbuđeni zbog Rama koji je prihvatio izazov za koji je visoko kvalifikovan. Ali u isto vreme gubimo neuporedivog vodju kabineta koji će nam mnogo nedostajati“, rekao je Obama.

Predsednik je takodje pomenuo značajna dostignuća Rama Emanuela kao što su sprovodjenje kroz Kongres Obaminog plana za privredni podsticaj, kao i za reformu sistema zdravstvene zaštite i finansijskih regulativa

"Potrebno je reći da ne bismo postigli ono što smo postigli bez Ramovog vodjstva“, istakao je predsednik SAD.

Tople reči predsednika Obame, emotivno su pogodile Rama Emanuela koji je sa predsednikom bio od prvog dana u Beloj kući.

"Hvala na prijateljstvu, veri i šansi da služim vama i zemlji u ovim bitnim vremenima“, rekao je Ram Emanuel.

Predsednik je takodje objavio da će Piter Raus, njegov visoki savetnik koji mu je pomogao u kreiranju predizborne kampanje, privremeno preuzeti dužnost šefa kabineta.

S obzirom da su srednjoročni kongresni izbori za samo nekoliko nedelja, očekuje se da će se još mnogo pričati o budućoj stalnoj poziciji Obaminog šefa kabineta.

XS
SM
MD
LG