Linkovi

Povećana radijacija u vodi oko Fukušime


Povećana radijacija u vodi oko Fukušime
Povećana radijacija u vodi oko Fukušime

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost saopštila je da je nivo radijacije u morskoj vodi u blizini oštećene ekektrane Fukušima 1.200 puta veći od dozvoljenog.

Zvaničnici kažu da su otkrili povišene nivoe radioaktivnog joda u vodi Tihog okeana u prečniku od 300 metara oko nuklearne elektrane. Prema njihovim tvrdnjama samo litar i po te vode sadrži količinu radijacije dozvoljenu za celu godinu.

Kontaminirana morska voda samo je poslednja u nizu indikacija da se radijacija iz postrojenja Fukušima širi. Povišeni nivoi radiokativnopsti ove nedelje su pronađeni u pijaćoj vodi u Tokiju i okolini. Radijacaija je otkrivena i u povrću i mleku sa farmi u blizini Fukušime, posle čega su neke zemlje zabranile uvoz hrane iz te oblasti.

Sekretar japanske vlade Jukio Edano rekao je novinarima da je teško predvideti kada će se kriza okončati.

Radnici u elektrani, danas su počeli da prskaju oštećene rekatore običnom vodom, umesto morske, u nastojanju da spreče pregrejavanje oštećenih gorivnih šipki i širenje radijacije u životnu sredinu. Pojavila se zabrinutost da je so iz morske vode doprinela zapušavanju cevi i izolaciji gorivnih šipki, što otežava nastojanja da se ponovo uspostavi sistem za hlađenje u elektrani.

Američka mornarica u pomoć šalje brodove sa svežom vodom.

XS
SM
MD
LG