Linkovi

Pastor sa Floride ne odustaje od spaljivanja Kurana


Pastor evangelističke crkve na Floridi ponovio je da je odlučan da obilježi godišnjicu terorističkih napada na SAD spaljivanjem kopija Kurana, uprkos oštrim kritikama Obamine administracije, Ujedinjenih nacija i vjerskih lidera. Kontrovezni plan danas su, između ostalih osudili Vatikan, državna sekretarka Hilari Klinton, sekretar za pravosuđe Erik Holder i načelnik združenog Generalštaba američke vojske Majk Malen.

Plan male crkve da na devetu godišnjicu terorističkih napada 11. septembra zapali kopije Kurana podstakao je globalnu kontroverzu.

Naša zemlja ima oko 310 miliona stanovnika. Žalosno je što pastor u Gejnzivlu, na Floridi, sa crkvom koja nema više od 50 članova, može da napravi ovaj nečuven i sraman plan i privuče svjetsku pažnju. To je međutim svijet u kojem danas živimo. Taj potez ni na koji način ne predstavlja Ameriku, Amerikance, američku vladu ili američke političke i vjerske lidere”, istakla je američka državna sekretarka Hilari Klinton.

U centru kontroverze je pastor Teri Džons, lider centra “Dove world outreach", koji ni nakon jučerašnjeg upozorenja komandanta koalicionih snaga u Avganistanu, Dejvida Petreusa, da će taj potez "verovatno dovesti u opasnost američke vojnike", ne odustaje od svog plana.

Isus ne bi spaljivao knjige, ali mislim da bi ovu. Radikalni islam je opasan. Treba mu se suprostaviti”, poručuje pastor Teri Džons.

Pastor sa Floride i danas se suočava sa lavinom osuda. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki-Mun saopštio je da je spaljivanje Kurana u suprotnosti sa naporima Svetske organizacije i mnogih ljudi da promovišu vjersku toleranciju. Sekretar za pravosuđe Erik Holder bio je mnogo oštriji, ističući da je taj plan, kako se izrazio ”idiotski i opasan”, dok ga je Vatikan nazvao nečuvenim i ozbiljnim.

Taj čin bio samo podstakao novu mržnju i nasilje. On je u u potpunoj suprotnosti sa izgradnjom mira kome smo svi posvećeni”, poručio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Juče se u Vašingtonu oglasila i međuvjerska organizacija evangelističkih, katoličkih, jevrejskih i muslimanskih lidera.

"Napasti bilo koju religiju u Sjedinjenim Državama znači prekršiti slobodu vjerskog izražavanja svih Amerikanaca. Planirano spaljivanje kopija svetog Kurana je nečuveni prestup koji zahtjeva najoštriju moguću osudu”, izjavila je rabin Nensi Fuks-Krejmen.

Takođe bi bio najnoviji u nizu poteza usmjerenih protiv muslimana širom zemlje, uglavnom podstaknutih planiranom izgradnjom islamskog centra i džamije blizu “nulte tačke.” Imam tog centra, Feizal Abdul Rauf, ocijenio je u autorskom članku u listu Njujork Tajms da bi, eventualnim odustajanjem od izgradnje, budućnost Amerike bila predata radikalima s obje strane, te da bi se nastavio sukob Zapada i muslimanskog svijeta.

XS
SM
MD
LG