Linkovi

Džons: Nikada ne bi spalili Kuran


Pastor iz Floride Teri Džons koji je pretio da će na današnji dan javno da zapali primerke Kurana, sada kaže da njegova crkva to "nikada“ ne bi uradila.

On je doputovao u Njujork i kao gost jutrošnjeg programa televizijeske mreže En-bi-si objasnio da je njegova crkva koja ima pedesetak članova, uspela da skrene pažnju na – kako se izrazio – "opasnu“ i "vrlo radikalnu“ stranu islama.

Džonsova crkva, nazvana Centar "Dav vorld autrič“ izazvala je osude celog sveta kada je objavila da namerava da na godišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001, javno spali primerke Kurana.

Pastor je sinoć doputovao u Njujork i pokušao da se sastane sa imamom zaduženim za predloženu izgradnju islamskog centra u blizini mesta nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra. Međutim, do tog sastanka nije došlo.

Predsednik Barak Obama je rekao da bi paljenje Kurana ugrozilo američke trupe u svetu, posebno desetine hiljada vojnika u muslimanskim zemljama. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, predsednik je kao primer pomenuo proteste koji se već događaju u Avganistanu. On je rekao da bi spaljivanje Kurana moglo da nanese "Sjedinjenim Državama veliku štetu u celom svetu“.

Obama je pozvao na versku trpeljivost i naglasio da Sjedinjene Države "nisu u ratu s islamom“ nego sa "terorističkim organizacijama koje izvrću islam“.

XS
SM
MD
LG