Linkovi

Putin i Abe pokušavaju da reše teritorijalni spor


Ruski predsednik Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe
Ruski predsednik Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u Japan na dvodnevne razgovore sa premijerom Šinzom Abeom o teritorijalnom sporu koji je sprečio dve zemlje da potpišu mirovni sporazum kojim bi se formalno okončalo neprijateljstvo iz Drugog svetskog rata.

Abe je dočekao Putina u svom rodnom gradu Nagato, a novinarima je pred razgovore rekao da se nada da će ambijent tog banjskog odmarališta sa izvorima tople vode doprineti uspehu razgovora.

"Ovaj izvor tople vode pomaže ljudima da se oporave od zamora. Zato, ako ikada budemo iscrpljeni razgovorima koje vodimo, obećavam vam da ćete se potpuno osvežiti u ovoj banji.”

“Dobro je ako topli izvor pomaže u oporavku od zamora. Ali mislim da će biti najbolje da nas uopšte ne zamore ovi razgovori”, poručio je Putin.

Dvojica lidera nastaviće razgovore u petak u japanskoj prestonici Tokiju. Abe je izrazio nadu da će se razrešiti sudbina četiri ostrva nadomak japanske severne obale, koja se u Japanu zovu “severne teritorije” dok ih Rusi nazivaju “južnim Kirilskim ostrvima”.

Ostrva su sovjetske snage zauzele 1945, proterujući oko 17.000 japanskih meštana. Premijerov pokojni otac, bivši ministar spoljnih poslova Šintaro Abe neuspešno je pokušavao da pregovara sa Moskvom o tim ostrvima pre tri decenije.

Putin verovatno neće predati Tokiju bilo kakvu kontrolu nad četiri ostrva ali posmatrači kažu da mu je veoma stalo do toga da obezbedi japanske investicije u Rusiju, kako bi se ublažio efekat američkih i evropskih sankcija uvedenih zbog uloge Moskve u krizi u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG