Linkovi

Vojni puč na Tajlandu, suspendovan Ustav


Načelnik generalštaba vojske Tajlanda, general Prajut Čan-Oča saopštava preko televizije da je vojska preuzela vlast, 22. maja 2014.

Vodje vojnog puča na Tajlandu suspendovali su ustav zemlje i naredili vršiocu dužnosti premijera kao i celom kabinetu da se prijave u vojni štab.

Tajlandska vojska je danas popodne izvršila puč koji je po svemu sudeći protekao bez prolivanja krvi. On je izvršen nepuna tri dana pošto je načelnik vojske proglasio vanredno stanje, ali ostavio civilnu vladu na vlasti.

Okružen načelnicima drugih rodova vojske, načelnik generalštaba vojske Tajlanda, general Prajut Čan-oča, se pojavio na nacionalnoj televiziji kako bi saopštio da pretnja od daljeg nasilja ugrožava stabilnost u zemlji.

„Da bismo ponovo uspostavili normalno stanje i harmoniju medju gradjanima, kao što smo to činiil u prošlosti i da bi pomogli reformu političkih, ekonomskih i socijalnih struktura, vojska, odnosno uprava vojne komande, mornarica, vazduhoplovne snage i policija smatraju da je neophodno da preuzmu kontrolu nad upravom zemlje, počev od 22. maja u 4:30 popodne.“

Vojska je takodje uvela policijski čas od deset uveče do pet ujutru i naredila svim TV i radio stanicama da obustave redovni program i emituju isključivo program vojske.

U kasnijim emisijama na državnim medijima, vodje puča su najavile suspenziju ustava, osim odredbe koja se odnosi na vrhvonu vlast tajlandskog kralja koji uživa ogromni ugled u zemlji.

Vojska je takodje uhapsila vladine funkcionere i političke lidere koji su učestvovali u razgovorima i naredila vršiocu dužnosti premijera i drugima koji su bili odsutni da se predaju u glavni štab armije u Bangkoku.

Vojska je zabranila bilo kakve javne skupove u kojima bi učestvovalo više od pet osoba i naredila i provladinim i antivladinim demonstrantima koji su održavali skupove tokom proteklih dana da se vrate kućama.

Na ulicama glavnog grada, akcije vojske su naišle na neposrednu podršku poput stava inženjera softvera Kajvalija Tongsuea i prodavca Sombata Saipitija.

„Mislim da je vojska učinila najbolje što je mogla i možda politički sastanak nije bio uspešan. Stoga je puč najbolje rešenje za sada“, rekao je Tongsue.

„Puč je dobro rešenje za sada. Zapravo volim demokratiju i želim izbore, ali sam zadovoljan zbog puča, koji će obustaviti demonstracije“, naveo je Saipiti.

Jedan student medjutim, koji je želeo da bude identifikovan samo kao Usanisa, oglasio se protiv puča.

„Ne slažem se sa ovim. Voleo bih izbore. Ako imamo glasanje imaćemo predstavnike u vladi koje će izabrati većina birača.“

Poslednji na dugoj listi vojnih pučeva na Tajlandu, održan 2006, doveo je do ustavnih promena sa ciljem da se uspostavi stabilniji politički sistem. Ali sada je jasno da taj cilj nije ostvaren.
XS
SM
MD
LG