Linkovi

Psi spasioci - heroji na četiri noge


U slučaju katastrofe bilo gde u svetu.... oni prvi stižu na lice mesta. Američki spasilački timovi, i njihovi specijalno obučeni psi dolaze da spašavaju žrtve prirodnih katastrofa i terorizma.

Američki psi spasioci pomagali su kada je zemljotres pogodio Haiti, Japan, i Nepal. Spasavali su živote kada su uragani Katrina i Sendi uništili delove Sjedinjenih država. Ali pre nego što postanu sastavni deo američkih spasilačkih timova, prolaze kroz dug i težak program obuke.

U slučaju katastrofe bilo gde u svetu.... oni prvi stižu na lice mesta. Američki spasilački timovi, i njihovi specijalno obučeni psi dolaze da spašavaju žrtve prirodnih katastrofa i terorizma.

„Oni su najbolji instrumenmt koji imamo za pronalaženje ljudi ispod ruševina“, kaže Ron Sanders iz Spasilačke ekipe Virdžinije.

Ron Sanders i šestogodišnja Prajs su deo spasilačkog tima iz Virdžinije koji se mogu razmestiti u bilo kom momentu, bilo gde u svetu.

„Psi očigledno imaju razvijeno čulo mirisa i brzo mogu da osete odakle miris dolazi i nađu lokaciju gde moramo da kopamo“.

Psi se brzo kreću kroz ruševine zgrade i prolaze kroz uske otvore da pronađu žrtve.

Prave spasilačke misije – kao i vežbe tokom obuke su zabavne avanture.

„Žele da pronađu tu osobu, da sa njom igraju, i prevazićiće sve prepreke kako bi pronašli žrtvu“.

Oni dobijau sertifikat kao psi specijalisti za spasavanje posle programa obuke koji može da traje od šest do 12 meseci.

Na polju za obuku koji izgleda kao mesto katastrofe, psi se kreću kroz ruševine sledeći signale rukama i glasovne komande, prolazeći kroz teren u potrazi za preživelima...Za njih je najveća nagrada kada pronađu žrtvu.

„Tražimo pse koji imaju sposobnost da se igraju, koji su inteligentni, brzi, jer ćemo od njih tražiti da se penju na stvari koje nisu prirodne za njih“.

Psi se takođe obučavaju na helikopterima... Uče kako da se popnu i siđu iz njega.

„Ponekad se desi da su u toku spasilačkih misija putevi neprohodni i jedino helikopterima možemo da dođemo to mesta nesreće. Sada znamo da su sposobni za to kada idemo u misiju i da to na njih neće mnogoo uticati“.

Kada se desi katastrofa, američki psi biće tamo, obučeni i spremni tokom tih ključnih momenata, koji mogu da odluče da li je neko žrtva ili će preživeti.

XS
SM
MD
LG