Linkovi

Protest protiv povećanja poreza u CG


U Skupštini rasprava o kriznom porezu, ispred zgrade protest nezadovoljnih radnika zbog predloga dopune Zakona o povećanju poreza na dohodak.

Predlog dopune Zakona o povećanju poreza na dohodak građana je brzoplet i lakomislen, donijet prije sagledavanja osnovnog principa socijalne pravde, poručili su sa protesta ispred Skupštine predstavnici Unije slobodnih sindikata i pozvali poslanike da se usprotive tome.

U Skupštini rasprava o kriznom porezu, ispred zgrade protest nezadovoljnih radnika. Predstavnik Sindikata prosvjete, Slobodan Savović, kazao da u USSCG računaju na glasove poslanika koji treba da donesu pravedne poreske zakone i antikrizne mjere.

"U Crnoj Gori je vrijeme za socijalnu politiku. Zaboravite danas na disciplinu i riječ gospodara, pa se sjetite kako izgleda živjeti pošteno i od svojih zarada. Glasajte protiv povećanja poreza na plate", rekao je Savović ispred Skupštine.

On je dodao da prosvjetni radnici danas počinju drugo polugodište javnim časom etike ispred parlamenta i štrajkovima upozorenja u svojim školama, kako bi podsjetili poslanike da su izabrani da odlučuju i donose zakone u korist svih građana.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, saopštio je da je protest organizovan, jer predstavnici Vlade nijesu saslušali argumente socijalnih partnera, odnosno te sindikalne asocijacije.

"Oni koji danas nijesu sa nama treba da znaju da na proteste ne dolaze zbog USSCG, već da zaštite sebe, svoje porodice i standard. Oni treba da znaju da nas od neoliberanlih zakona i politike, koja se u Crnoj Gori vodi posljednjih 20 godina, jedino može zaštititi snaga naroda", naveo je Keković.

On smatra da se problem deficita u budžetu Crne Gore može riješiti odgovornijim odnosom prema društvenom bogatstvu, racionalnijim trošenjem budžetskih sredstva i raskidom štetnih privatizacionih ugovora.

Keković je sa protesta, na kojem se okupilo više stotina građana, poručio da USSCG želi da se bori za Crnu Goru kao socijalno pravednu državu, kakva bi sa 620 hiljada stanovnika i postojećim resursima morala biti.

Protest protiv Vladinog kriznog poreza, koji je organizovala USSCG, počeo je u isto vrijeme za kada je u Skupštini zakazana sjednica posvećena predlogu za dodatno oporezivanje od tri odsto zarada preko 400 evra bruto, odnosno 268 evra neto.

Međutim, poslanici vladajuće koalicije predložili su novi model po kome se bruto zarade ispod 720 evra ne oporezuju dodatno, a na sve preko tog iznosa primijenjuje se stopa poreza na dohodak od 15 odsto, što je za Ministarstvo finansija prihvatljivo.

Sindikalci smatraju da bi se usvajanjem novog predloga vladajuće koalicije zaštitio najugroženiji sloj stanovništva, ali da se u USSCG protive bilo kakvom oporezivanju zarada, jer to, kažu, vodi u recesiju.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG