Linkovi

Regionalna saradnja u senci prošlosti

  • Vesti Amerike

Srpski predsednik Boris Tadić na svečanom otvaranju Sajma privrede u Mostaru

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je danas 13. Medjunarodni privredni sajam u Mostaru rečima da je u vreme ekonomske krize od izuzetne važnosti jačanje regionalne saradnje, što – kako je dodao - ne bi trebalo da predstavlja problem s obzirom da zemlje regiona imaju mnogo sličnosti i resursa koji ih povezuju.

Predsednik predsedništva BiH, Haris Silajdžić i predsednik Srbije, Boris Tadić, boravili su danas u Mostaru gde su prisustvovali otvaranju 13. Medjunarodnog privrednog sajma čiji je cilj jačanje regionalne saradnje.

Domaćini su toplo dočekali delegaciju Srbije, medjutim nedavni dogadjaji u Londonu u vezi sa slučajevima Ilije Jurišića i Ejupa Ganića bili su povod otvorene kritike koju je Silajdžić izneo u vezi sa srpskom spoljnom politikom.

"U Londonu je uhapšen prof. dr Ejup Ganić, bivši član predsedništva BiH na osnovu zahteva državnih organa Srbije, samo nekoliko dana nakon sporazuma i u potpunoj suprotnosti sa sporazumom. To neće pomoći našim odnosima, naprotiv to može samo odmoći, a kome je to u interesu ne znam. Čuo sam gospodina Tadića da kaže da to nije u interesu Srbije. Pa koja onda to Srbija radi? Dakle ako se ne možemo etnički čistiti ovde, onda se možemo presretati po Londonu, Beogradu, itd.“, zaključio je Silajdžić.

Srpski predsednik Boris Tadić poručio je prisutnima da bi svi trebalo da razmišljaju o budućnosti, jer niko ne želi da investira u region koji je opterećen prošlošću.

"Ako smo se razdruživali u bivšoj Jugoslaviji, ići ćemo malo dužim putem da ponovo živimo pod evropskim nebom i tada će i granice biti relativizovane. Ali pre toga, naše ekonomije ne smeju poznavati granice", rekao je srpski predsednik i dodao, "Svaki nesporazum medju nama odbija investitore. Svaka loša reč medju nama urušava potencijal ekonomskog razvoja svakog našeg čoveka. Zato je potrebno da se i danas i sutra i u budućnosti ponašamo racionalno i potrebno je da ne budemo zarobljenici godina i decenija koje su iza nas”.

Predsednik Silajdžić je posle svog izlaganja napustio Sajam, a do planiranog susreta dvojice lidera nije došlo. Za sada nije izdato zvanično saopštenje sa obrazloženjem otkazivanja sastanka.

Predsednik Srbije Boris Tadić, u razgovoru sa novinarima posle otvaranja Sajma, nije želeo da komentariše istupanje predsednika Harisa Silajdžića, uz opasku da ne želi da živi u 1990-im godinama već na početku 21. veka.

Srpski predsednik danas je imao bilateralne susrete sa presednikom HDZ BiH, Draganom Čovićem, visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH, Valentinom Inckom i presednicom Federacije BiH, Borjanom Krišto.

Tadić je prisustvovao i potpisivanju medjudržavnog sporazuma o saradnji u turizmu, koji su na sajmu u Paviljonu Srbije potpisali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, Mladjan Dinkić i ministar za spoljnu trgovinu i medjunarodne ekonomske odnose u Savetu ministara BiH, Mladen Zirojević.

Potpredsednik srpske Vlade, Mladjan Dinkić je tom prilikom poručio da je neophodno pojačati saradnju u regionu jer i Srbija i BiH i Hrvatska imaju pojedinačno mala tržišta i predložio da se jednom u tri meseca održavaju zajedničke sednice tri vlade.

Tadić je prisutnim novinarima izjavio i da je Srbija objavila rat mafiji i da je ništa neće pokolebati u borbi protiv organizovanog kriminala, ali nije hteo da daje izjave povodom nedavnih pretnji koje su upućene njemu i nekolicini srpskih zvaničnika

Sajam privrede traje do 17. aprila, a učestvuju predstavnici 40 firmi i 10 regionalnih komora iz Srbije.

XS
SM
MD
LG