Linkovi

Primirje u Siriji uz podršku i skepticizam


Alepo, Sirija 9. septembar 2016.

Vlada Sirije prihvatila je dogovor o primirju koji su postigle Sjedinjene Države i Rusija, objavila je državna agencija Sana. "Prekid neprijateljstava počeće u Alepu zbog humanitarnih razloga", navedeno je u saopštenju.

U izveštajima se navodi međutim da sirijski avioni bombarduju pobunjeničke položaje širom zemlje, dok pobunjenici gađaju vladina područja, u kojima ima desetina mrtvih i ranjenih, samo nekoliko sati posle objavljivanja dogovora o primirju.

Ranije danas, Turska i glavna sirijska opoziciona grupa pružile su podršku komplikovanom i delom tajnom dogovoru o prekidu vatre koji su postigle Sjedinjene Države i Rusija.

Prema uslovima primirja, sveobuhvatni mir u Siriji treba da počne u ponedeljak uveče što će omogućiti širi pristup humanitarnoj pomoći. Ministarstvo inostranih poslova Turske, koje je poslalo svoju vojsku u Siriju prošlog meseca, saopštilo je da podržava mir i dogovor objavljen u Ženevi kao uvod za dugotrajno političko rešenje za okončanje petogodišnjeg rata. Sirijske opozicione snage pozdravile su dogovor izražavajući skepticizam da će primirje da se održi, jer se Rusija i sirijska vojska nisu pridržavale ni predhodnih dogovora.

Uticaj Moskve na Damask je jedini način da se postigne dogovoreno, navodi se u saopštenju Basme Kodmanija iz Visokog pregovaračkog komiteta sirijske opozicije.

Vesti iz Ženeve nisu donele olakšanje za Alepo u kojem vojska nastavlja napade na pobunjeničku teritoriju u verovatnoj nameri da poveća svoju prednost pre početka primirja.

XS
SM
MD
LG