Linkovi

Primarni izbori u 12 američkih država


U dvanaest američkih država danas se održavaju primarni, stranački izbori. Republikanska stranka se nada da tako započinje put koji će je, u novembru, dovesti do pobede na izborima za američki Kongres.

U državi Nevada moguća je još jedna pobeda konzervativnog „Pokreta čajanka“ – sa svojim parolama protiv vlade i poreza, Šeron Engl je sada favorit na primarnim izborima za republikanskog kandidata za Senat. Engl je, vodeći kampanju sa minimalnim sredstvima, dobila finansijsku podršku grupe „Čajanka-ekspres“, koja je u njenu kampanju uložila pola miliona dolara.

Engl se zalaže za ukidanje sekretarijata za prosvetu, postepeno ukidanje socijalnog i državnog zdravstvenog osiguranja i želi da SAD izadju iz Ujedinjenih nacija. Pristalice Demokrate Harija Rida su oduševljene njenim uspehom – ubedjene da će, zahvaljujući neobičnim stavovima, Engl biti republikanski kandidat koga je najlakše pobediti na opštim izborima.

Republikanke takodje vode u Kaliforniji, gde bivša direktorka firme Hjulit Pakard, Karli Fjorina, vodi u trci za republikanskog kandidata za Senat, dok bivša direktorka Ebay-a, Meg Vitman, nakon što je potrošila više od 70 miliona sopstvenog novca, vodi u trci za stranačku nominaciju za guvernera.

U Južnoj Karolini, optužbe za preljubu po svemu sudeći nisu naudile Niki Hejli – koja i dalje vodi sa dvocifrenom prednošću u trci za republikanskog kandidata za guvernera.

U Arkanzasu, demokratska senatorka Blenč Linkoln, uprkos podršci Baraka Obame i Bila Klintona, ima ozbiljnog protivnika u zameniku guvernera, Bilu Holteru, kojeg podržavaju sindikati i ekološke organizacije.

XS
SM
MD
LG