Linkovi

Žene - veliki pobednici primarnih izbora


Posle jučerašnjih primarnih, stranačkih izbora u dvanaest američkih država lako je uočiti jedan trend. Medju pobednicima dominiraju – žene.

Demokratska senatorka iz Arkanzasa, Blenč Linkoln, imala je podršku predsednika Obame i Klintona – a podržali su je i glasači. Njenog rivala, Bila Holtera, podržavali su radnički sindikati.

Moj glas se ne može kupiti, kao ni vaš, i u novembru ćemo odneti pobedu!“, poručila je Linkoln.

U Južnoj Karolini, optužbe za preljubu nisu ozbiljno ugrozile republikanku Niki Hejli, u trci za nominaciju za guvernera.

Protekle dve-tri nedelje rekli smo „ne“ mračnoj strani politike!“, izjavila je svojim pristalicama Hejli.

Ona će medjutim morati da ide u drugi krug jer nije osvojila potreban broj glasova.

U Nevadi je republikanka Šeron Engl, gotovo nepoznata do pre nekoliko meseci, uz podršku konzervativnog „pokreta čajanka“, osvojila republikansku nominaciju za Senat. Ona će biti protivkandidat aktuelnom vodji demokratske većine, senatoru Hariju Ridu, čije su pristalice zadovoljne zbog njenog uspeha, jer veruju da će Ridu biti lako da je pobedi zbog njenih ekstremnih stavova.

Šeron Engl se, na primer, zalaže za ukidanje sekretarijata za prosvetu, i energetiku, i to će Heri Rid koristiti protiv nje“, primećuje politički analitičar TV mreže ABC News, Rik Klajn.

Žene su odnele pobedu i u Kaliforniji… Bivša direktorka Hjulit Pakarda, Karli Fjorina, osvojila je republikansku nominaciju za Senat, a na novembarskim izborima će se suočiti sa demokratom Barbarom Bokser. Bivša direktorka Ebay-a, republikanka Meg Vitman, osvojila je nominaciju za guvernera.

Profesionalni političari u Sakramentu i Vašingtonu – čuvajte se, ostvaruje se vaša najveća noćna mora: dve poslovne žene iz stvarnog sveta, koje znaju kako se obavlja posao!“, izjavila je Vitman.

Protivkandidat Meg Vitman u Kaliforniji biće bivši guverner i predsednički kandidat Džeri Braun.

Analitičari ističu da obe stranke mogu da izvuku važnu pouku dan posle primarnih izbora. Glasači su ogorčeni i glasaju protiv establišmenta, i protiv kandidata koji se trenutno nalaze na vlasti, izražavajući svoje nezadovoljstvom politikom Vašingtona.


XS
SM
MD
LG