Linkovi

Obama pojačava pritisak na senatore


Obama pojačava pritisak na senatore

Američki predsednik Barak Obama postepeno pojačava pritisak na senatore da usvoje njegov predlog zakona o zapošljavanju, o kojem se glasanje očekuje u utorak.

Tokom svog redovnog subotnjeg obraćanja naciji, Obama je rekao da bi zakon vredan 447 milijardi dolara omogućio da se hiljade nastavnika, policajaca i radnika na građevinama vrate na posao, a istovremeno uštedeo porez radnicima i malim preduzećima. Obama je dodao da je spreman da sasluša republikance ukoliko imaju bolji plan da podstaknu ekonomiju, smanje porez i vrate ljude na posao.

Predsednik je naglasio da predlog zakona o zapošljavanju ocrtava korake koji će na duži rok pomoći da se američka ekonomija obnovi i ojača. Obama je objasnio da će se zakon finansirati tako što će se od milionera i milijardera tražiti da plate ono što je nazvao "njihov pošteni deo" poreza.

U obraćanju republikanaca, senator iz Južne Dakote Džon Tjun (Thune) odbacio je predsednikov zakonski predlog kao trik da sačuva svoj posao, umesto da stvori nova radna mesta za Amerikance koji se muče.

XS
SM
MD
LG