Linkovi

Obama promoviše veću proizvodnju nafte


Obama promoviše veću proizvodnju nafte

Američki predsednik Barak Obama najavio je novu inicijativu za povećanje domaće proizvodnje nafte, čime bi se napravio korak ka smanjenju zavisnosti zemlje od nafte iz uvoza.

U svom redovnom obraćanju naciji subotom, Obama je rekao da njegova administracija planira da produži ugovore sa kompanijama koje imaju bušotine u Meksičkom zalivu i delovima Aljaske.

Predsednik je dodao da njegovi saradnici traže načine da pojednostave proces dobijanja dozvola za eksploataciju nafte na Aljasci, što bi imalo uticaj na cene nafte u budućnosti, ali je priznao da neće uticati na sadašnje cene goriva.

Obama je podsetio da radna grupa trenutno pokušava da iskoreni prevare i eventualne nezakonite radnje koje bi mogle da utiču na to koliko potrošači plaćaju benzin na pumpama.

Pored toga, američki predsednik je ponovio poziv Kongresu da sledeće nedelje ukine poreske olakšice u vrednosti od četiri milijarde dolara, koje dobijaju velike energetske kompanije koje su prethodnih meseci ostvarile milijarde dolara profita. Obama je rekao da bi za zemlju bilo bolje da ulaže u tehnologiju čiste energije.

U republikanskom odgovoru, članica Predstavničkog doma Marta Robi pozvala je vladu da smanji potrošnju i posveti se rastućim cenama goriva, navodeći da je cena energije direktno povezana sa cenom unajmljivanja radnika i rukovođenja kompanijama.

XS
SM
MD
LG