Linkovi

Borba protiv zloupotrebe lekova


Komesar Uprave za hranu i lekove (FDA) Margaret Hamburg, Gil Herlikovski, nacionalni direktor za politiku kontrole lekova, i pomoćnik sekretara za zdravstvo Hauard Koh najavili su nove mere za kontrolu i obezbedjivanje lekova na recept

Predstavnici američkog Sekretarijata za zdravlje kažu da zloupotreba lekova koji se dobijaju na recept uzrokuje više iznenadnih smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama od svega ostalog, izuzev automobilskih nesreća, u kojima svake godine pogine više od 30 hiljada Amerikanaca.

Predstavnici pet federalnih agencija predstavili su nedavno novi plan administracije predsednika Obame za smanjenje zloupotrebe tih lekova i spasavanje brojnih života.

Kada je imala 15 godina Hana Lejouz postala je zavisnik pošto je prijateljica iz srednje škole počela sa njom da deli veoma jake lekove protiv nervoze.

Benzodiazapini, Valijum, Zeneks, Klonapin, Lorazepam...", Hana, nabraja lekove koje su uzimale.

Svi ti lekovi mogu se pronaći u kućnim apotekama mnogih američkih domova. Tako se mogu pronaći i lekovi protiv bolova. Tinejdžeri u sve većem broju koriste prepisane lekove svojih roditelja za poboljšanje raspoloženja.

Oni se prepisuju a recept, uzmu ih u apoteci i jednostavno su tu. Tu su duži vremenski period i deca mogu sve da ih uzmu“, navodi Hana.

Farmaceuti kao što je Dejvid Vandriš svesni su problema.

Čujete priču o ljudima, kojima unuci dođu u posetu i onda im fali lekova, pa moraju ranije da traže dopunu, a nisu sigurni šta se dogodilo“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, federalni zdravstveni zvaničnici i predstavnici agencija za borbu protiv narkotika predstavili su novi plan administracije predsednika Obame nazvan Nacionalni plan protiv zloupotrebe lekova na recept, prvi sveobuhvatni federalni plan za kontrolu namerne zloupotrebe lekova, koje prepisuju lekari. Plan obuhvata ponovnu obuku milion lekara o pravilnom izdavanju recepata, stvaranje baza podataka za praćenje prepisanih lekova protiv bolova i drugih kontrolisanih lekova, obrazovanje javnosti o opasnostima zloupotrebe prepisanih lekova i pojačanje primene zakona. Gil Kerlikovski je direktor kancelarije za Nacionalnu politiku kontrole lekova.

Problem sa lekovima na recept pogađa sve starosne grupe. Niko ne bi trebalo da smatra da je to problem samo mlađih ili bogatih osoba. On pogađa sve“.

Hana Lejouz završila je u zatvoru pošto je uhvaćena kako sama sebi piše recepte. Međutim, još je živa i oporavlja se od svoje zavisnosti. Riš Peri preminuo je od prekomerne doze prepisanih lekova u svojoj 22. godini. Njegova zavisnost počela je u srednjoj školi. Njegovi roditelji Keren i Rič podržavaju plan administracije za kontrolu lekova na recept.

Nismo bili svesni toga zato što se ponašao kao svako drugo dete. Imao je dobre ocene, bio je u timu za golf. Bio je kao svako drugo dete“, priča mladićev otac.

Zavisnost njihovog sina nije se zaustavila samo na prepisanim lekovima. On je postao i ovisnik o heroinu, koji je čak jeftiniji od lekova protiv bolova koji se dobijaju na recept, kao što je Oksikontin. Perijevi su sina poslali na program rehabilitacije, ali zavisnost je bolest u kojoj je povratak istom poroku skoro normalna stvar.

Ali svaki put, ... kada odu na tretman, steknu jasniju sliku o tome kakvi su znaci zavisnosti i kako ih sprečiti. Naravno, uvek postoji rizik da neće doživeti sledeći tretman. Moj sin nije“, kaže Keren Peri.

Perijevi su osnovali radnu grupu, ne bi li sprečili da se drugim porodicama dogodi da izgube svoje voljene zbog slučajne prekomerne doze lekova na recept.

XS
SM
MD
LG