Linkovi

Nacionalni prekid vatre u Siriji, manja kršenja dogovora


Sirijci kupuju benzin na ulici u severozapadnom gradu Idlibu 30. decembra 2016.
Sirijci kupuju benzin na ulici u severozapadnom gradu Idlibu 30. decembra 2016.

Opšte primirje izgleda da se u velikoj meri poštuje danas u većem delu Sirije, ali sukobi u blizini Damaska i vazdušni napadi sirijske vlade protiv pobunjenika u provinciji Hama na severu, potvrđuju koliko krhki mirovni napori mogu da budu. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu navela je da su vojni avioni sirijske vlade danas izveli najmanje 16 napada protiv pobunjenika u Hami. Direktor Rami Abdel Rahmen kaže da nije jasno ko je započeo sukobe.

Samo nekoliko sati nakon početka primirja, snage sirijske vlade granatirale su pobunjeničke oblasti u okolini Damaska, uključujući jednu osnovnu školu. Najmanje 15 osoba, uključujući decu je poginulo. Zvaničnici Rusije i Turske objavili su opšte primirje u Siriji. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao je sporazum istorijskom šansom za okončanje sirijskog konflikta.

“Imamo priliku za zaustavimo krvoproliće u Siriji uz političko rešenje. Ne smemo da propustimo tu šansu. To je istorijska šansa, taj prozor mogućnosti ne sme da bude propušten.”

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija i Turska biti garanti. Rusija podržava sirijskog predsednika Bašara Al Asada, dok Turska podržava opoziciju. Erdogan je rekao da će Turska nastaviti da se bori protiv terorista Islamske Države u Siriji. Lider opozicione grupe Gad al Suri ili Budućnost Sirije, Ahmet al Džabra, izjavio je da je to ogroman preokret u politici Ankare prema Siriji.

“To je preokret u smislu svih politika o sirijskoj revoluciji. Ako je njihov trenutni angažman u Siriji protiv terorizma, onda je dobrodošao, bilo da je od Turske ili neke druge države, a postoji mnogo zemalja koje su uključene. U svakom slučaju mi osuđujemo ubijanje civila. Tu su civili koji nisu pripadnici Islamske države, koji su stradali od turskih vazdušnih udara. Mi to snažno osuđujemo.”

Ako primirje bude trajalo, uslediće mirovni pregovori između vlade Sirije i opozicije u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

“Činjenica da će pregovori biti zasnovani na zaključcima iz Ženeve jedan, znači da neće biti mesta za Asada u budućnosti Sirije", kaže Osama Abu Zeid, portparol umerene sirijske opozicije.

Ali predsednik Asad, kojeg podržavaju Rusija i Iran, jasno je stavio do znanja da nema nameru da napusti položaj. Prekid vatre je deo strategije da konsoliduje svoju vlast, kaže ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

“To je namera da razjedini sirijsku opoziciju na pro-rusku ili pro-tursku, koja bi istovremeno bila pro-ruska, a obe bi bile neutralne u odnosu na Asada, dok sa druge strane ima ostali deo opozicije koji će nastaviti da bombarduje.”

Skoro šestogodišnji građanski rat u Siriji odneo je više od 300 hiljada ljudskih života i doveo do raselljavanja više miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG