Linkovi

Predlog rezolucije o NATO u skupštini CG


Rezolucija za sada ima podršku 49 poslanika u Skupštini Crne Gore i o njenoj sadržini parlament bi trebalo da raspravlja na vanrednom zasjedanju sredinom septembra.

Punopravno članstvo u NATO je strateški cilj Crne Gore i predstavlja našu istorijsku šansu da svojoj zemlji, građanima i budućim generacijama obezbijedimo sigurno i dostojno mjesto u porodici razvijenih demokratskih naroda i država, navodi se u Prijedlogu rezolucije o podršci integraciji Crne Gore u NATO, koja je uvrštena u skupštinsku proceduru.

Prijedlog rezolucije, potpisali su pet poslanika Demokratske partije socijalista, te predstavnici SDP-a, Pozitivne Crne Gore, Bošnjačke stranke i albanskih stranaka .

Rezolucija za sada ima podršku 49 poslanika u Skupštini Crne Gore i o njenoj sadržini parlament bi trebalo da raspravlja na vanrednom zasjedanju sredinom septembra. Ukoliko im se pridruže i poslanici PzP, kako je to najavio predsjednik te stranke Nebojša Medojević, taj broj biće još veći-dostiće će dvije trećine poslanika.

Rezolucija ima ukupno devet tačaka, u svakoj se posebno apostrofira značaj evroatlantskih integracija Crne Gore i u njoj se ne precizira način na koji bi Crna Gora trebalo da donese odluku o NATO.

"Članstvo u NATO je interes države Crne Gore i cijelog društva. To nije ekskluzivni izbor ni vlasti, bilo koje partije, ni bilo koje druge političke ili intelektualne elite. Zbog toga, u ostvarenju cilja sticanja punopravnog članstva, intenziviraćemo neposredni, konstruktivni, otvoreni i stalni dijalog na svim nivoima i sa svim građanima. Dijalog lišen jednostranih interesa, dnevnopolitičkih nadgornjavanja, predrasuda i iracionalnih emocija. Dijalog između svih političkih subjekata, dijalog sa civilnim sektorom, sa medijima, sa stručnom javnošću. Takvim dijalogom proširićemo društveni konsenzus u pogledu NATO integracija. Konsenzus koji će okupiti građane oko zajedničkih interesa napretka, prosperiteta, vladavine prava i bezbjednosti države, društva i svih pojedinaca", navodi se u Prijedlogu.

U Rezoluciji se pozivaju sve nadležne državne institucije, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti da, u okviru svojih nadležnosti, poštujući ustavna načela podjele vlasti, dodatno intenziviraju svoje aktivnosti u cilju kvalitetne i pune realizacije integracione agende.

"Članstvom u NATO želimo biti aktivan činilac trajnog osiguranja mira, stabilnosti i sigurnosti za Crnu Goru u stabilnom regionalnom okruženju, koja može odgovoriti savremenim i budućim bezbjednosnim izazovima kakvi su organizovani kriminal, korupcija, terorizam, vjerski i nacionalni ekstremizam, sajber kriminal. Crnu Goru koja ravnopravno odlučuje, čuvajući svoje interese".

U dokumentu se navodi da punopravnim članstvom u NATO-u Crna Gora postaje dio porodice zemalja koje imaju snažniju ekonomiju, viši životni standard, jače institucije, razvijeniju demokratiju. U obrazloženju Rezolucije navodi se i da je članstvo u NATO “najbolji način da zaštitimo naše nacionalne interese”.

XS
SM
MD
LG