Linkovi

Jakšić: Spoljnopolitički test za novu vladu


Sa delegacijom u kojoj je više od 400 ljudi, potpredsednik SAD Džozef Bajden sutra dolazi u svoju drugu posetu Srbiji, prvu nakon 2009-te godine. Najavljen je susret sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, mere bezbednosti u Beogradu biće na najvišem nivou.

Sutrašnji dolazak potpredsednika Sjedninjenih država Džozefa Baj-dena Beograd i Prištinu ovde se ocenjuje – sa jedne strane kao pokušaj Amerike da održi uticaj na Balkanu, a sa druge da se oživi i ubrza dijalog Srbije i Kosova.

Po oceni spoljnopolitičkog analitičara Boška Jakšića, u razgovorima sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom treba očekivati snažnu podršku Bajdena evropskom putu Srbije. Osim toga, njegova poseta doneće i druge važne poruke:

"Ona podrazumeva pohvale koje su tiču saradnje Srbije i NATO, koja je inače najjača komponenta bilateralnih odnosa. Za pretpostaviti je da povodom zatvorenika iz Gvantanama može da bude nekih reči i o saradnji u borbi protiv terorizma. A onda dolaze na dnevni red i ta nerešena pitanja braće Bitići i paljenja američke ambasade".

U kontekst posete američkog zvaničnika Beogradu, sagovornik Glasa Amerike stavlja i predstojeći dolazak ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva u Srbiju – po Jakšićevoj oceni to je još jedan pokušaj balansiranja u spoljnoj politici Beograda:

"Na početku mandata nove Vlade mislim da će to biti i njen najozbiljniji spoljnopolitički test – koliko će i kako uspeti da izbalansira tu svoju politiku između Zapada i Rusije. Na duži rok, moram da kažem da mislim da ta politika takve ekvidistance nije održiva, jer mi imamo prioritet, barem tako se saopštava, a to su evropsko integracije."

Govoreći o sve snažnijem ruskom uticaju u Srbiji, Jakšić podseća da je u svom ekspozeu premijer Aleksandar Vučić istakao da Srbija neće ulaziti u dublje integracije sa Rusijom. A da li Rusiju zadovoljava nivo saradnje i odnosa sa Srbijom – drugo je pitanje:

"Rusija je do sada samo upozoravala da bi bila katastrofa da, recimo, Srbija uđe u NATO. Međutim, ako analiziramo izjave raznih ruskih zvaničnika u poslednjih godinu dana, onda se sve više primećuje otvorena kampanja sa se Srbiji, na neki način ogadi i Evropska unija. Govori se stalno, i poruke iz Moskve stižu da EU nije u stanju da reši svoje krize, da je to područje koje više atraktivno područje blagostanja, da to više nije ni beznednosno područje."

Džozef Bajden je prvi put posetio Srbiju u maju 2009-te, u vreme kada je kada je na mestu predsednika Srbije bio Boris Tadić. Sa sadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem Bajden se sreo u nekoliko navrata, a kako najavljuje Vojislav Šešelj, radikali će sutra, zbog njegove posete, organizovati protest u Beogradu na kome će deliti majice sa likom Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG