Linkovi

Vatrogasci u Kaliforniji: Najgore tek dolazi


U šumskim požarima u sjevernoj i centralnoj Kaliforniji uništeno je više od 100 kuća i drugih objekata, dok je najmanje hiljadu ljudi bilo primorano da napusti svoje domove. U toj saveznoj državi je u toku sezona velikih požara i vatrogasci predviđaju da najgore tek dolazi.

Vlasti navode da je piroman podmetnuo požar u Lejk kauntiju, sjeverno od San Franciska, te da se plamen proširio kroz tu ruralnu zajednicu zbog potpuno osušene vegetacije u četvorogodišnjoj suši. U Kaliforniji i dalje bukti šest velikih požara, uz brojne druge širom zapada.

U Los Anđelesu, gdje se veliki broj kuća nalazi u divljini, zvaničnici kažu da su spremni da se bore protiv ovogodišnjih požara sa novim letjelicama, uključujući i takozvane super-skupere koji mogu da pokupe vodu bez slijetanja.

“Mogu da uzmu vodu iz rijeka, jezera i da gase požare a da ne sleću, osim ako moraju da napune gorivo”, ističe Ričard Lajkon iz Vatrogasne služe Okruga Los Andjeles.

Ovaj ogromni helikopter nosi 10 hiljada litara vode, ali je potrebna vještina da bi se njime letjelo kroz područja zahvaćena požarima.

“Nalazimo se u sredini koja je već opasna, tako da morate da osigurate da možete da vidite ostale letjelice u području oko vas, da imate dobru komunikaciju. Bezbjednost prije svega. Takođe treba da se pobrinete da ne ispustite vodu tamo gdje bi to mogla da povrijedi nekoga”, priča pilot Natali Džons.

Piloti u Los Anđelesu govore o izazovima s kojima se suočavaju dok pripremaju sebe, vatrogasce i opremu za velike požare.

“Veoma je teško, uzimajući u obzir broj pilota koji imate za 24-časovnu operaciju. Jedan od najvećih izazova je da rotirate pilote kroz periode odmora, a zatim nazad na gašenje požara. I još jedan veliki izazov je održavanje helikoptera i velikih aviona, da bi bi mogli da lete bez prestanka”, navodi Pol Gotvig iz Vatrogasne službe Okruga Los Andjeles .

Američki zvaničnici kažu da bi sezona požara mogla da potraje do novembra u sjevernoj i centralnoj Kaliforniji, a zbog trenutne suše čak i duže u južnim djelovima te savezne države.

XS
SM
MD
LG