Linkovi

Generalni štrajk u Portugalu


Žena na praznoj železničkoj stanici Rosio u Lisabonu, 24. novembra 2011.

Portugalski radnici stupili su u generalni štrajk zbog strogih mera štednje, što je dovelo do obustave saobraćaja, zatvaranja škola i poremećaja u radu drugih javnih službi.

Železnička stanica u Lisabonu je gotovo pusta, dok generalni štrajk stupa na snagu širom Portugala. Radnici protestuju zbog strogih mera štednje koje je uvela vlada desnog centra da bi ispunila budžetske ciljeve koje traži Evropska unija.

“Mislim da imamo razloga za štrajk zbog onoga što je ‘trojka’ došla da sprovede ovde. Plaćam socijalno osiguranje od 1981, zašto sad da ostanem bez dela bonusa za Božić? Mislim da to nije u redu”, kaže mašinski radnik Karlos Silva.

Od ponoći u sredu do četvrtka u ponoć, škole ostaju zatvorene a komunalne službe ne prikupljaju djubre. Zbog prekida u radu saobraćajnih mreža, radnici ne mogu da stignu do posla a zbog štrajka osoblja na lisabonskom aerodromu, putnici su ostali na cedilu.

“Ovo me pogadja, jer će me rodjaci u Brazilu čekati na aerodromu. Jedva sam čekala da stignem kući i sada moram da pomerim let. Trebalo je da stignem i na jedan seminar što ću sad da propustim…”, priča putnica Alini Deakianu.

Portugal je treća zemlja evrozone, posle Grčke i Irske, koja je zatražila finansijski spas od Unije, a sada ide ka najdubljoj recesiji od kada je obnovljena demokratija 1974. U okviru nastojanja da se smanje dugovi, nepopularne ekonomske reforme obuhvataju rezanje troškova u sektorima od zdravstva, preko plata do državne televizije, kao i promene zakona o zapošljavanju, kojim bi se radni dan u Portugalu produžio za pola sata.

XS
SM
MD
LG