Linkovi

Portugal počeo razgovor sa kreditorima


Evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren: "Pomoć Portugalu važna za evropsku stabilnost"
Evropski komesar za monetarna pitanja Oli Ren: "Pomoć Portugalu važna za evropsku stabilnost"

Portugal je saopštio da je počeo razgovore sa međunarodnim kreditorima u Lisabonu, o paketu ekonomske pomoći.

Zvaničnici iz Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, počinju pregled portugalskih finansijskih knjiga da bi odlučili o neophodnim merama štednje ukoliko zemlja dobije pozajmicu od 116 milijardi dolara na tri godine. Portugalski zvaničnici kažu da bi prvu tranšu kredita trebalo da dobiju do juna, kada stiže na naplatu dug od sedam milijardi dolara.

U medjuvremenu, pomoć Portugalu postala je političko pitanje na izborima u Finskoj, koji se održavaju u nedelju. Dve od četiri partije koje se bore za vlast u parlamentu kritikovale su pomoć dugovima opterećenim evropskim vladama. Kao jedna od 17 zemalja koje koriste evro, Finska je prošle godine pomogla finansijskom spasavanju Grčke i Islanda, ali je novi, portugalski zahtev, izazvao i podršku i protivljenje uoči izbora.

Komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren, i sam Finac, pozvao je svoje sunarodnike da podrže pomoć Portugalu, navodeći da je to neophodno za obezbedjivanje evropske stabilnosti.

No, prema jednoj anketi, 59% Finaca protivi se daljoj pomoći evropskim susedima, a neraspoloženje birača prema izbavljenju dužničkih zemalja bilo je izraženo i na nedavnim izborima u Nemačkoj i Francuskoj.

XS
SM
MD
LG