Linkovi

Papa uputio izvinjenje žrtvama seksualnog zlostavljanja u Irskoj


Papa Benedikt Šesnaesti izvinio se irskim katolicima zbog seksualnog zlostavljanja dece od strane sveštenika. U pismu koje predstavlja prvo javno saopštenje Vatikana o seksualnom zlostavljanju dece, papa izražava “stid i kajanje” zbog bola nanetog generacijama irskih katolika, koje su, kako se navodi, “grešno i zločinački” zlostavljali sveštenici, kaludjeri i kaludjerice”.

Žrtve zlostavljanja izrazile su razočarenje papinom porukom jer se u njoj ne priznaje nikakva odgovornost Vatikana, niti pominje konkretna kazna za biskupe koji su zataškavali slučajeve seksualnog zlostavljanja.

Nadbiskup irske katoličke crkve, kardinal Šon Brejdi, koji je kritikovan zato što nije sprečio zlostavljanje sa kojim je bio upoznat, pročitao je papino pismo u crkvi u Armahu u Severnoj Irskoj. Kardinal Brejdi je pod pritiskom da podnese ostavku posle izveštaja da je 1975. godine istražio dva slučaja seksualnog zlostavljanja ali nije obavestio policiju i naterao žrtve da se obavežu na skrivanje te tajne. Brejdi je rekao da će podneti ostavku samo ako papa Benedikt to od njega zatraži.

Skandali vezani za katoličke sveštenike prijavljeni su i u drugim zemljama, uključujući i papinu rodnu Nemačku. Kancelarka Angela Merkel izjavila je da je seksualno zlostavljanje dece problem nemačkog društva , a ne samo Katoličke crkve. Papa je decenije seksualnog zlostavljanja dece od strane svetšenika nazvao “gnusnim zločinom” i “teškim grehom.”

XS
SM
MD
LG