Linkovi

Papa apeluje za mir na Bliskom istoku


Papa Benedikt Šesnaesti, na završetku trodnevnog boravka na Kipru, zatražio je da međunarodna zajednica „hitno i usaglašeno“ reši napetosti na Bliskom istoku i prekine krvoproliće.

Papa je održao nedeljnu misu u prestonici Nikoziji i rekao da će se moliti za hrišćane na Bliskom istoku koji pate zbog svojih uverenja. U dokumentu koji je Vatikan danas izdao, navodi se da međunarodna zajednica zapostavlja patnje hrišćana na Bliskom istoku.

Takođe se ističe da su izraelsko-palestinski sukob, rat u Iraku i politička nestabilnost u Libanu, naterali hiljade ljudi da pobegnu iz regiona. Vatikanski radni izveštaj o situaciji na Bliskom istoku biće predstavljen u oktobru u Rimu, na sastanku sinoda koji okuplja 253 biskupa.

Poglavar katoličke crkve se danas sastao sa kiparskim predsednikom Dimitrisom Kristofijasom i predstavnicima maronitske zajednice na Kipru. Papa se sastao i sa liderom kiparskih muslimana, Šejkom Nazimom, a sastanak je simbolično održan u Crkvi Svetog krsta, u neutralnoj zoni pod kontrolom Ujedinjenih nacija, koja deli grčku i tursku zajednicu na ostrvu.

XS
SM
MD
LG