Linkovi

Republikanci pridobijaju Amerikance


Obamin kabinet sve brže gubi na popularnosti

Američki predsednik Obama je u ponedeljak u Milvokiju održao govor u kojem je najavio niz inicijativa u vrednosti od 50 milijardi dolara, kojim je, kako primećuju analitičari, otvorena predizborna sezona. TV mreža Ej-bi-si i dnevni list "Vašington post“ u medjuvremenu su sproveli ispitivanje javnog mnjenja koje je pokazalo da su pred demokratama veliki problemi.

Obama se priprema da u sredu objavi novi ekonomski plan za koji Bela kuća ističe da nije novi paket mera za podsticaj privrede, već niz inicijativa. Najavljeni predlog omogućiće kompanijama da od poreza odbiju troškove za istraživanje i razvoj. Takođe obuhvata mere za podsticanje investicija malih preduzeća, kao i određena sredstva za infrastrukturu.

"Nisu uvek zadovoljni sa mnom. Pričaju o meni kao da sam pas“, poručio je Obama okupljenima u Milvokiju.

"Oni“ su u ovom kontekstu moćni biznisi na koje Obama cilja. "Oni“ medjutim nisu jedini ovih dana koji imaju prigovore na predsednikove poteze.

Prema novom zajedničkom istraživanju TV mreže Ej-bi-si i lista "Vašington post" 57 odsto Amerikanaca nije zadovoljno načinom na koji Obama vodi ekonomsku politiku.

"Pogledajte okolo, biznisima ne ide dobro“, kaže jedan prolaznik.

Oko 58 odsto ispitanika misli da predsednik nije ispravno prišao problemu deficita. Ukupno nezadovoljstvo Obamom je na najvišem nivou i iznosi čak 52 odsto, što je 27 odsto više nego kada je preuzeo dužnost predsednika. Ovo je prvi put da je neslaganje sa njegovim političkim potezima na ovako visokom nivou.

"Naduvani su. Preveliki su i nikome ne odgovaraju”, je kako ovaj Amerikanac vidi Obaminu administraciju.

Prethodni put kada je američka javnost iskazala toliko nezadovoljsvo bilo je u oktobru 1992, neposredno pre nego što je Džordž Buš stariji postao predsednik. Sve to ne ide u prilog demokratama, iako je predsednik u Milvokiju pokušao da predstavi republikance u drugačijem svetlu.

“Neko tamo uzvikuje ‘Da, mi možemo’. To je bio naš slogan zar ne? Njihov slogan je ‘Ne, mi ne možemo’ “, rekao je Obama.

Ipak, samo dva meseca pred izbore kada bi demokrate mogle da izgube većinu u Predstavničkom domu i u Senatu, mnogi birači misle slično kao jedna žena – demokrata, građevinska radnica iz Milvokija. Ona kaže da će ove jeseni najverovatnije glasati za republikance i dodaje, “Brinu me ekonomska kretanja.”

Trenutno, čak 13 odsto više Amerikanaca bi radije dalo svoj glas bilo kom republikancu nego demokrati. To je najveća prednost koju republikanci imaju nad demokratama još od ispitivanja javnog mnjenja TV mreže Ej-bi-si 1981, kada je predsednik Obama još bio na fakultetu.

XS
SM
MD
LG