Linkovi

Duda poziva EU na "smirivanje strasti"

  • Elvir Bucalo

Poljski predsednik Andžej Duda rukuje se sa predsednikom Evropskog saveta, svojim zemljakom Donaldom Tuskom.

Nesvakidašnju pažnju izazvala je današnja posjeta poljskog predsjednika Andžeja Dude Evropskom savjetu - posljednjih dana Poljska ne silazi sa vrha tema evropskih skupova zbog kontroverznih mera u domenu sudstva i medija.

Nakon što je Poljska donijela nove zakone o Ustavnom sudu i medijma koji su uzburkali evropsku javnost a Evropsku komisiju naveli da pokrene proceduru monitoringa provodjenja vladavine prava i evropskih standarda u toj zemlji, poljski predsjednik Duda je danas u Briselu pozvao na smirivanje strasti i dijalog baziran na stvarnim činjenicama. Tom pozivu se pridružio i njegov zemljak, doskorašnji poljski premijer a sadašnji predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Nesvakidašnju pažnju izazvala je današnja posjeta poljskog predsjednika Andžeja Dude Evropskom savjetu - posljednjih dana Poljska ne silazi sa vrha tema evropskih skupova, zahvaljujući, prije svega, kontroveznim mjerama tamošnje vlasti kojima ukida nezavisnost Ustavnog suda, a medije u toj zemlji stavlja pod partijsku kontrolu.

Posjeta dolazi i nakon što je prije par dana Evropska komisija donijela odluku da započne monitoring provodjenja vladavine prava u Poljskoj, što bi, u slučaju negativne ocjene nakon monitoringa, moglo da vodi mjeri suspenzije prava glasa Poljske u Evropskom savjetu. Odluci Brisela je prethodila razmjena izjava na relaciji Varšava - Brisel, izjava koje su često izlazile iz okvira diplomatskog rječnika. Čak je i sam predsjednik Savjeta, bivši poljski premijer, kritikovao Komisiju zbog poteza prema njegovoj zemlji...

"Ne želim da moja zemlja bude kritikovana, istaživana do u detalje, vjerujem da je Evropska komisija djelovala u dobroj volji kako bi razriješila situaciju, da joj nije bila namjera da vrijedja Poljake i da ih osudjuje. Vjerujem da se ovaj cilj može dostići drugim metodama, ne samo pokretanjem ove procedure. Kada govorim o nepotrebnim, histeričnim reakcijama, ne mislim na to šta rade insitucija već mislim na izjave pojedinih političara i u Poljskoj i u drugim državama. Uzdržavanje je ključno kako bi izbjegli nepotrebnu konfuzijuni konflikte”, upozorava Tusk.

“Ono što čujete od predsjednika Savjeta i ono što čujete od mene je poziv da se smiri debata, da se uzdržavamo i razgovaramo na bazi stvarnih činjenica a ne na osnovu nečega što je storeno u javnosti i to je naš apel evropskim političarima da analiziraju situaciju iz te perspektive, jer akcije izazivaju reakcije i ja računam na takav, razuman dijalog", izjavio je poljski predsjednik Duda.

Pozivi na smirivanje situacije dolaze u pravo vrijeme - Evropske komisija očekuje odgovore na pitanja postavljena poljskim vlastima o poštivanju nezavisnosti sudstva i medija, a Poljaci se brane suverenošću svoje države - o tome će sutra već raspravljati i Evropski parlament, alarmiran, kako se to vidi pogledom iz Brisela, zabrinjavajućim potezima Varšave koji ozbiljno dovode u pitanje demoratske standarde kakve Evropa zastupa. Ukazuje se ovdje na cijelu listu poteza koji su u direktnoj suprotnosti sa stavom Brisela - od anti-islamskog stava vladajuće stranke i odbijanja Poljske da primi propisani broj izbjeglih, u čemu je saveznika našla u desnoj vladi Madjarske, do uklanjanja evropske zastave iz zvaničnih prostorija vlade u Varšavi.

XS
SM
MD
LG