Linkovi

Političari se bore za glasove Azijaca u SAD


Azijci su najbrže rastuća manjina u Sjedinjenim Državama koja, prema navodima političkih eksperata, počinje da utiče na američku politiku.

Političari iz obje stranke pokušavaju da pridobiju podršku Amerikanaca azijskog porijekla uoči kongresnih izbora u novembru, pri čemu se suočavaju sa više izazova.

Od Kineza do Kambodžanaca… ovi volonteri zovu Amerikance azijskog porijekla širom Los Anđelesa da bi ih podstakli da glasaju. Političari, tradicionalno, nisu bili zainteresovani za to biračko tijelo, kaže izborni ekspert Tanzila Ahmed.

“Jedan od najvećih problema je što ljudi misle da su Azijati jedna velika monolitna grupa, što nije tačno. Mi se razlikujemo.”

Međutim, Ahmed kaže da se nešto promijenilo na ovim izborima.

“Političari se prvi put pitaju: Ko su ovi ljudi, kako možemo da ih uključimo u našu kampanju, našu stranku?”

To je zato što birači azijskog porijekla utiču na ishode izbora širom zemlje, kaže članica Kongresa iz Kalifornije Džudi Ču, koja predsjedava kongresnim azijsko-pacifičkim američkim kokusom.

“U određenim saveznim državama, oni mogu da donose pobjedu. Na primjer, u Nevadi i Virdžiniji je njihov procenat sve veći zbog čega mogu da utiču na ishod veoma tijesnih izbora.”

Ču, demokrata, vodi izbornu kampanju u distriktu u kojem živi gotovo 40 odsto Azijata i pacifičkih ostrvljana. Ona ističe da je jezik jedna od najvećih prepreka za političare koji pokušavaju da pridobiju podršku ove zajednice.

“Mnogima engleski nije maternji jezik. To znači da bi izborni materijal stvarno trebalo prevesti na različite jezike.”

Tu su i različiti etnički mediji. Dejvid Artan iz Indonezije kaže da su mu oni glavni izvor informacija.

“Obično čitam lokalni indonežanski časopis”.

Ankete pokazuju da demokrate imaju veću podršku među Amerikancima azijskog porijeka. Međutim, demokrata Alison Vatanabe, kaže da neće glasati za nekog kandidata samo zato što je Azijat.

“Neću glasati za njega ukoliko ne zastupa moje principe.”

Politički ekspert Moris Levi kaže da se mnogi Azijati ne identifikuju sa političkom strankom.

“Čak i među biračima koji su na poslednjih nekoliko izbora glasali za demokrate, mnogi ne žele da kažu da pripadaju toj stranci.”

Obje stranke pokušavaju pak da pridobiju njihovu podršku.

“Riječ je o najuspješnijoj imigrantskoj grupi u Americi, najbržoj i najefikasnijoj. U pitanju je savršen resurs za Republikansku partiju, koja se mijenja, ne samo kada su u pitanju njihovi glasovi, već i mogućnost da vode stranku”, ističe Šon Stil iz Republikanskog nacionalnog komiteta. Njegova supruga Mišel je među nekoliko republikanskih Amerikanaca azijskog porijekla koji su se kandidovali za položaje u državnim i lokalnim izbornim trkama. Mišel vodi kampanju za mjesto u vladi okruga Orandž.

“Republikanski nacionalni komitet prati kampanju u ovom okrugu, zašto što su se kandidovale četiri Azijatkinje. To će primijeniti lice Republikanske stranke.”

Iako raste broj birača azijskog porijekla, mnogi od njih će u kratkoročnom periodu ostati neodlučni, smatra profesor Levi.

“I dalje dolazi veliki broj imigranata. Dok se povećava broj novih potencijalnih glasača i stanovnika koji tek počinju da se informišu o američkom političkom sistemu, vjerovatno će se u kratkoročnom periodu povećavati i procenat neodlučnih.”

Da bi se pridobio njihov glas, smatra Levi, stranke moraju da uspostave kontakt sa različitim azijskim zajednicama i da na glasački listić stave kandidate azijskog porijekla.

XS
SM
MD
LG